Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Световните лидери за новия президент на САЩ

[post-views]
Световните лидери за новия президент на САЩ

20160526074151-1Малко след обявяването на резулататите от президентските избори в САЩ редица световни лидери поздравиха Доналд Тръмп за победата. Сред тях са руският Владимир Путин, Председателите на Европейския съвет и ЕК Доналд Туск и Жан Клон Юнкер, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
След победата на Доналд Тръмп основния въпрос е каква ще е позицията на новия американски президент. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е в очакване да работи с новия държавен глава.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Искам да поздравя новия президедент на САЩ. Очаквам да работим с него. Днес от най-голямо значение е трансатлантическите връзки да остана силни, в контекста на новите предизвикателства прфед сигурността. Като хибридната война, кибер нападенията и заплахата от тероризма. Лидерката роля на САЩ е по-важна от всякога. Нашата връка в мир и войната винаги е била здрава през последните 70г. Силен Алианс е добре, както за Европа, така и за САЩ.”

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави републиканеца Доналд Тръмп за победата му на президентските избори в САЩ и заяви.

Ангела Меркел – канцлер на Германия:

„Германия и Америка са обединени от ценности – демокрация, свобода, уважение към върховенството на закона и достойнството на хората, независимо от техния произход, цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация и политически възгледи”

За френския президент Франсоа Оланд избирането на Тръмп дава начало на нов период на несигурност, но допълни:

„САЩ обаче си остават главен партньор на Франция. Ще продължим да си сътрудничим по всички въпроси”, каза президентът на Франция. Става дума за сигурността, борбата с тероризма, военното и икономическото сътрудничество и климатичните промени. „Франция ще продължи диалога със САЩ по въпроса за трансатлантическото сътрудничество”

Тръмп, беше поздравен и от председателите на ЕС и ЕК Доналд Туск и Жан Клод Юнкер, които изразиха готовност да работят с него.

Доналд Туск –председател на ЕС:

„САЩ и ЕС нямт друг вариант освен да работя в колко се може по-тясно сътрудночество. Слушах много вноиметлно призива на Доналд Тръм САЩ да остане обединене. Затова и аз призовам новия президент да запази единственорто на трансатлантически съюз, защото нито една страна в наши не може да е велика, като е в изолация”

Един от първите световни лидери поздравили Тръмп за победата, беше руският президент Валдимир Путин, който изрази надежда, че двете страни могат да подобрят отношенията си.

Владимир Путин – президетн на Русия:

„Осъзнаваме, че това няма да е лек път, но ние сме готови да извървим своята част и да направим всичко, за да върнем руско-американските отношения на устойчива траектория на развитие. Това би било от полза както за руския, така и за американския народ и би оказало положително въздействие върху общия климат в международните дела, отчитайки особената отговорност, която имат Русия и САЩ за поддържането на глобална стабилност и сигурност.”

Тръмп получи поздравения от почти всички лидери в Близкия Изток и Азия, както и от лидерите на повече крайно-десни движения в Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани