Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризата се оказа временна – международните пазари се възстановяват

[post-views]
Кризата се оказа временна – международните пазари се възстановяват

market

Европейският и американският пазар бързо преодоляха кризата, предизвикана от избора на Доналд Тръмп за президент и затвориха с положителен резултат. Индексите успяха да се възстановят, цените на петрола се върнаха в предишните си рамки, а мексиканското песо започна да се вдига от рекордно ниската стойност, която достигна.
Експерти коментират, че сривът е моментна реакция и ефект на несигурността, която породи изненадващият избор на американците. Посочват също, че загубите са съвсем нормални, предвид ръста от 2%, резултат от предварителните проучвания, които даваха преднина на Хилъри Клинтън.

„Преди два дни отчетохме 2% ръст и е нормално тези 2% да бъдат загубени. Ако тенденцията се окаже устойчива, ще е притеснително, но засега това е естественото движение на пазарите.”

Анализатори прогнозират, че нестабилността на пазарите ще се запази известно време, като ще е в пряка зависимост от изявленията на Доналд Тръмп и публикуването на официалната му правителствена програма.

„За пазарите това е дежа-вю, Брекзит – 2 и ще отнеме дни, а може би седмици, за да бъде приет резултатът.”

Първата реч на Тръмп и фактът, че ще управлява с републиканско мнозинство в Конгреса все пак успяха да стабилизират котировките. А като победител от тази ситуация излезе златото, което запази статута си на единствен сигурен актив и се очаква да достигне цена от 1 400 долара за тройунция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани