Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Защо светът пощуря след избора на Доналд Тръмп

[post-views]
Защо светът пощуря след избора на Доналд Тръмп

Krasimir_Belchev

Истерията около избора на Америка на нов президент едва ли ще отшуми в близките дни. Защо светът настръхна след убедителната победа на Доналд Тръмп? Лаконичният отговор на този въпрос е, че 45-ят  американски президент на   е непредсказуем, а това в спорта се превежда като играч, от който може да се очаква всичко.
Добър или лош президент ще е Доналд Тръмп? Отговор на този въпрос никой не е в състояние да даде, просто защото все още не е стъпил в длъжност. До тогава има още време, нека първо да се закълне и да минат поне 100 дни.
Да се върнем на въпроса защо избирането му изнерви света и особено традиционните съюзници на щатите.
На първо място е желанието на Тръмп да реформира НАТО. В предизборната си кампания той намекна, че ако страните членки искат американска подкрепа, трябва да си плащат за това. В този ред на мисли отворен остава въпросът, ще се придържа ли новата американска администрация към поетите ангажименти към алианса за подсилването на източния му флаг, в момент когато Русия води все по агресивна политика в района. Липсата на яснота изнервя редица страни в Прибалтика и Източна Европа, които разчитат на Пакта за сигурността си. Каква ще е позицията за анексията на Крим и конфликта в Украйна?
Каква ще е новата американска военна стратегия срещу терористите от ИДИЛ – друг въпрос с неясен отговор. Повече въздушни удари или изпращането на десетки хиляди американски войници в Ирак? Наистина ли е Тръмп е готов да използва ядрено оръжие, както вече обеща?
Липсва и яснота за политиката му в Азия. Ще въоръжи ли Япония и Южна Корея с ядрено оръжие и как ще спре ядрените амбиции на Северна Корея?
Наистина ли ще прекрати споразумението с Иран за ограничаване на ядрената програма на страната. Споразумение, което беше приветствано, като дипломатически пробив за предотвратяването на поредния конфликт в Близкия изток.
Какво ще стане със споразумението за климата от Париж, което учени смятат, че последният шанс, за спиране на покачването на глобалните температури, а с тях и климатичните промени. Тръмп заяви, че ако бъде избран ще се изтегли договореното, защото не вярва в подобни твърдения.
Най-малко въпроси с непредсказуеми последици, поне за Европа, е съдбата на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС. Тук поне и двете страни имат редица резерви и веднъж завинаги ще се сложи край на продължаващите от години пазарлъци.
Списъкът с въпроси е много по-дълъг. Отговорът им рано или късно ще стане ясен. И колкото по-бързо стане това, толкова по-добре. До тогава обаче светът наистина има за какво да се притеснява, но да погледнем от добрата страна на нещата, вече наистина живеем в интересни времена.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани