Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-малко 30 души бяха убити при атентат в Кабул

[post-views]
Бомба избухна до руското посолство в Кабул

afghanistan_bombaКървав атентат помрачи един от най-големите празници за мюсюлманите шиите в Афганистан. Най-малко 30 души бяха убити при самоубийствено нападение срещу джамия столица Кабул. Повече от 80 други са ранени, като по-голямата част от тях са в критично състояние.
Цел на атаката са богомолци от шиитска общност в града, които са се събрали да отбележат смъртта на Имам Хюсеин, правнук на пророка Мохамед. Това са едни от най-големите празници за мюсюлманите шиити.
Властите се опасяват, че броят на загиналите може да нарасне значително, заради тежки наранявания на повече пострадали при атентата. Сред загиналите има и деца.
Талибаните, които стоят зад повечето подобни нападения в Афганистан, побързаха да се дистанцират от кръвопролитието.
Сунитското джихадистко движение ИДИЛ, обаче побърза да поеме отговорност за нападението, макар и афганистанските власти да осповат тази информация.
Афганистанският вицепрезидент Абдула Абдула осъди атентата, като военно престъпление и престъпление срещу исляма и цялото човечество.
Нападенията на религиозна основа не са характерни за Афганистан, но от известно време зачестяват. Причината е възхода на джихадистки организации, обявили вярност на ИДИЛ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани