Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел определи руски медии като заплаха

[post-views]

100415a-HQ28-006 NATO Headquarters Brussels.С 304 гласа „за“ срещу 179 „против“ и 208 „въздържали се“ евродепутатите приеха резолюция, в която предупреждават, че ЕС се намира под все по-голям натиск на пропаганда от страна на Русия и ислямистки терористи. Нейните цели са изопачаване на истината, провокиране на страх, съмнение и разделение в ЕС, предават от пресслужбата на Европейския парламент.

Резолюцията е наречена „Стратегическите комуникации на Европейския съюз като противодействие на пропагандата на трети страни“. 

Като главни информационни заплахи са упоменати агенция Sputnik, телевизионният канал Russia Today, фондът „Русский мир“ и подведомственната на руското външно ведомство федерална агенция „Россотрудничество“.

Вносител на проекторезолюцията е Ана Фотига. Тя изтъква, че голяма част от обществения й живот, по време на комунизма и след това, е преминала в борба с насажданата от СССР риторика, а след това и с тази на Руската федерация.

Фотига подчертава, че винаги е смятала това за много опасно и че то заплашва суверенитета на отделните държави от ЕС. 

Резолюцията има препоръчителен характер и не е задължителна за изпълнение от членките на общността. В нея се твърди, че Русия финансира опозиционни политически партии и организации в страните от Европейския съюз, като използва двустранните отношения с отделните държави, за да всява разкол в общността.

Най-ново

Единична публикация

Избрани