Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изложба за духа на бойната 1916 г.

[post-views]
Изложба за духа на бойната 1916 г.

Богата експозиция
Радостно е, че НВИМ успява да поддържа богата експозиция, сподели майор Владислав Спиридонов, който е командир на в. ф. 14370. Той беше сред първите посетители, които разгледаха изложбата. Хората от НВИМ са положили усилия да ни пренесат в онова време преди век, допълни той. Като военнослужещ изпитвам голяма гордост и вълнение, разглеждайки изложбата, заяви майор Спиридонов. За мен това не е първото идване тук по такива поводи и личното ми впечатление е, че ръководството на музея полага огромни усилия да подготви интересни изложби, с което можем само да се гордеем, обобщи той.

Изложбата „1916: Победи и изпитания“, беше открита в Националния военноисторически музей (НВИМ). Експозицията е посветена на 100-годишнината от една от ключовите за България години от Първата световна война.

О.з. генерал-лейтенант Кирил Цветков, генерал-майор Груди Ангелов и доцент д-р Соня Пенкова
Откриваме изложбата в края на 2016 г., в края на отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война (ПСВ), каза при откриването директорът на НВИМ доцент д-р Соня Пенкова. Тя посочи, че музеят е организирал редица прояви, посветени на тази годишнина. „Започнахме с изложбата за нашата 100-годишнина, имаща отношение към тази година, с изложбата ни в чужбина, с изложбите, които предстоят – фотоизложби на музея, които ще бъдат направени във военни формирования и музеи в страната и с нашата инициатива, свързана с младите хора – проекта „Нашите предци на война“, който също ще завърши с изложба в края на тази година“, изтъкна Пенкова. Тази тенденция на отбелязване ще продължи и в следващата година, допълни тя.

„Надявам се, че с това, което са направили колегите, ще се създаде една представа за войната такава, каквато е в 1916 г. Годината, в която България се сражава на два фронта и успява да постигне сериозни победи и постижения във военното изкуство. Разбира се, понася и поражения. Понася поражения не само заради свои грешки, но и заради грешки на съюзното командване на Централните сили. За жалост грешките във всяка война се заплащат с човешки живот. Така е и в тази война, така е и в 1916 година“, посочи директорът на НВИМ. „За нас 100 години след края на тази война остава усещането, такова, каквото е било и тогава, на Българската армия за дълг, който е изпълнен. Остава усещането за почит, която дължим на всички, дали живота си за обединението на България“, изтъкна тя.

Както подобава на музейна институция с вековна история, вие продължавате да сте адекватни на изискванията на историческите събития и годишнини, да търсите и намирате подходяща тема и форма за всяка 16-17-nagrajdavaneследваща експозиция, се казва в представения пред присъстващите поздравителен адрес от началника на отбраната генерал Константин Попов. „Благодаря като български воин и ще си позволя да ви благодаря от името на всички български воини за тази изложба. Поздравявам ви за избора на заглавието, защото трябва да сме   наясно, че победите винаги вървят в крак с изпитанията. Но най-голямата тежест поемат воините, които дадоха десетки хиляди жертви в ПСВ. На бойното поле те надскочиха себе си и постигнаха това, което в мирно време никога не са мислили, че могат да изживеят и преживеят. Те понесоха тежки изпитания за физиката, за психиката, за душевния мир, но извоюваха победи при Криволак, Дойран, при Тутракан, Добрич, Кубадин. Те се биха геройски при Каймакчалан, Битоля, Завоя на Черна. Те заслужават днешното събитие“, се казва в посланието.

16-17-mechВ изложбата бяха представени множество фотоси от бойния път и живота на българските воини по фронтовете на ПСВ. Посетителите можеха да видят и редица интересни експонати. Сред тях бяха часовник на полковник Стефан Рачев, сувенирна чиния с ликовете на монарсите от Централните сили, пръстени и табакера, изработени от войници, пагони на генерал-майор Христо Попов, командир на 6-а пехотна Бдинска дивизия, шарф на генерал-майор Пантелей Киселов, командир на 4-а пехотна Преславска дивизия, офицерски нож, подарен на генерал-майор Тодор Кандарджиев, командир на Сборната дивизия и други.

Изложбата, която връща посетителите в горещото лято и барутната есен на 1916 г., е създадена с помощта на около 200 дигитализирани изображения от снимковия фонд на музея, каза за в. „Българска армия“ Лилия Криворова, главен експерт в НВИМ. Тя напомни, че през август се водят боевете при бреговете на Вардар и Дойран. Месец по-късно – през септември са кръвопролитните боеве при Каймакчалан. „Там в резултат от масовата артилерийска стрелба част от оцелелите, а те не са много, изгубват разсъдъка си, а една друга част оглушават. Пак в резултат на тези денонощни боеве и най-вече на артилерийския обстрел този най-висок връх в Нидже планина, изгубва 10 метра от височината си“, изтъкна Криворова.

Тя напомни, че на 1 септември 1916 г. започва победоносния поход на Трета армия в Добруджа. „По време на тези бойни действия се случва една от най-големите победи на БА през тази война – превземането на Тутраканската крепост. След освобождаването на Южна Добруджа, Трета армия настъпва в Северна Добруджа“, напомни Криворова.

Сред най-интересните експонати тя посочи позлатената лъжичка, с която са причестявани войниците от Втора армия в църквата „Св. Георги“ в село Цапари, Битолско, преди бойни действия. „Също така за мен лично вълнуващи експонати са парчетата от шрапнели, куршуми, патронна пачка от боевете на Каймакчалан. Искам да спомена и полевата военна чанта на генерал Иван Колев, командир на конната дивизия, която осигурява фланга на Трета армия по време на нейното настъпление в Добруджа. Не по-малко интересен експонат са трофейните еполети на коменданта на Тутраканската крепост генерал Теодореску“, каза Криворова.

Чрез интерактивните приложения посетителите могат да проследят времевата хронологична линия на събитията преди век и да прочетат спомени за войната. За децата пък има приложение, с което те да научат нови и интересни факти за българските военачалници.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани