Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Отлично! Даже много добре!“

[post-views]
Българо-американска подготовка на 68-а бригада „Специални сили“

Concho_DraganskiЕдин от станалите като митология в българската казарма изрази е „Отлично! Даже много добре!“ Дали го е казал някога офицер, сержант или войник, не е известно, но често се употребява с усмивка и неприкрита ирония. Това няма никакво значение. Предвид малкото оставащо време до края на годината, не се знаеше дали народните представители ще приемат измененията и допълненията в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България. А те го направиха дори единодушно. Което им прави чест.
В същия ден, когато това се случи, бях свидетел как сержанти от 61-ва бригада се чудиха какво ще правят в следващите дни. Те трябваше да се уволняват поради навършването на пределната възраст за звание, а нямаха години за пенсия. Още същата вечер техните телефони загряха от поздравления.
Защото се увеличава пределната им възраст на 55 години. Премахва се и рестрикцията от въведения максимален срок за престояване във военно звание и в длъжност.
Но това са частни случаи. С приетите поправки, 68-а бригада „Специални сили“ излиза от структурите на Сухопътните войски и става пряко подчинена на началника на отбраната. Вече ще има и собствената бюджетна програма. И още, и още…Така че, една „шестица“ за парламента!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани