Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Велик е нашият войник

[post-views]
Положението е фронтово

nikolay_ilchev

В член първи от закона ясно се казва, че подготовката на граждани за защита на отечеството се извършва на доброволен принцип. Т.е. задължителната казарма остана в миналото, но законът дава  възможност на избор. Който има интерес към армията може да получи военна подготовка, като сключи договор, при условия,определени с този нормативен акт. Срокът на обучение е 20 дни. Въпросът е достатъчен ли е този период за да бъдат обучени бъдещите резервисти, които ще защитават родината ни. Това е време,в което трябва да се усвои стрелба с автомат,да се подобри физическата подготовка и да се изучи тактическата подготовка.Само за 20 дни. Може би, затова от Патриотичния фронт предложиха задължителна начална военна подготовка. Дебатите около тази тема, обаче замлъкнаха веднага щом числата заговориха и мнозинството от народните представители отхвърли идеята още на първото четене, в края на пролетта.
И все пак, мотивацията не е спихнала. Желаещи има  и се увеличават. Доказателство затова са все повечето млади хора, които преминават през курсовете за студенти по начална военна подготовка. Има ги и в военните университети, а само преди две седмици във военното формирование в Плевен 64 момчета и момичета успешно завършиха курса и положиха военна клетва. Предстои военните окръжия по местоживеене да ги зачислят към запаса.  
Добрата новина е,че бъдещият закон дава възможност на тези млади хора,  ако са завършили висши училища и премининали през военна подготовка, да кандидатстват във висше училище за придибиване на квалификация „Офицер от резерва”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани