Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия търси ново правителство – какъв ще е изходът от политическата криза?

[post-views]
Докато се увеличава броят на загиналите мигранти в Средиземно море Италия пита: Къде е Европа?

MATEO RENCI

Италия в търсене на ново правителство. Президентът Серджо Матарела започна консултации с политическите партии, след като Матео Ренци подаде оставка. Президентът помоли Ренци да остане в изпълнение на функциите си като служебен премиер, докато се намери решение на ситуацията.
Търсенето на изход от политическата криза вече започна, а президентът Матарела обмисля следващия си ход. Очаква се държавният глава да помоли представител на Демократическата партия да състави кабинет. Не е изключено и свикването на предсрочни парламентарни избори, вместо изчакване до редовните през 2018 г.

Уго Дзампети – генерален секретар на канцеларията на италианския президент:

„Президентът все още не е решил на кого ще възложи съставянето на правителство и поиска от сегашното да продължи изпълнението на конкретни задачи. Държавният глава започва консултации с политическите партии в четвъртък, 8 декември. Графикът на консултациите ще бъде обявен по-късно.”

Сбогуването на Матео Ренци с властта изглежда  няма да е окончателно. Въпреки че получи вот на недоверие чрез отхвърляне на референдума, довчерашният премиер е готов да поведе Демократическата партия напред в един от най-неясните, но и най-очакваните за всички партии момент – предсрочните избори.
Да, но не и преди Конституционният съд да се произнесе  по въпроса за промени в изборния закон, които предвиждат възможността за съставяне на партийни коалиции.
Матео Ренци – служебен премиер на Италия:

„Не се страхуваме от никой и от нищо. Затова ако останалите политически сили искат предсрочни избори, щом Конституционният съд се произнесе по изборния закон, е добре да са наясно, че там всички ние трябва да подходим отговорно.”

Новите изборни правила биха облагодетелствали популисткото движение „Пет звезди”, което заедно със Северната лига поведе кампанията срещу реформите на Ренци и сега настоява за предсрочен вот. Същевременно Брюксел се опитва да минимизира въздействието, което парламентарната криза в Италия оказва върху Еврозоната. Комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви, че няма опасност от банкова криза в Италия, въпреки че рейтинговата агенция „Мудис” понижи прогнозата си по суверенния ѝ дълг.

Най-ново

Единична публикация

Избрани