Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Георги Мамалев с награда „Златен век“

[post-views]
Георги Мамалев с награда „Златен век“

25-zlaten-vekНай-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“ с огърлие беше присъдена на големия и много обичан български актьор Георги Мамалев. Той я получи за изключителни заслуги в развитието на българската култура, както и по повод 40 години творческа дейност. 
Отличието му бе връчено на премиерата на комедията „Мнимият болен“ от Жан-Батист Молиер, която бе поставена на голямата сцена на Народния театър от режисьора Владлен Александров. Мамалев сподели също, че усеща невидимото „присъствие“ и на сенките, на духа на великите български актьори, които са играли на тази сцена десетилетия преди него. Пожела на най-младото поколение български актьори винаги да се съизмерват с великаните, с колосите в българския театър, като продължават техните традиции. В спектакъла на Мамалев партнират и Михаил Петров, Албена Колева, Ева Тепавичарова, София Бобчева, Владислава Николова, Павел Иванов, Христо Чешмеджиев, Христо Терзиев, Сава Драгунчев, Валентин Балабанов, както и студенти от програма „Театър“ на НБУ. 
„Мнимият болен“ е комедия-балет, написана от смъртно болния Молиер. Тя е една от най-веселите и жизнерадостни негови пиеси. Първото представление се е състояло на 10 февруари 1673 г. в театър „Пале Роял“ в Париж. Ролята на Арган играл самият Молиер.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани