Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Оценка на противника и шпиони в резерв

[post-views]
Оценка на противника и  шпиони в резерв

В предишния материал надникнахме в самооценката, която правят специалните служби у нас в средата на 60-те години. Сега ще видим в том 25 на поредицата „Из архивите на ДС“ на Комисията по досиетата, озаглавен „Военното разузнаване и Варшавския пакт срещу НАТО“ една справка от 1987 г., която дава представа за оценките на контраразузнавателните органи (КРО) на ФРГ за дейността на разузнаванията на социалистическите страни през 1986 г. и мероприятията, които западногерманските спецслужби провеждат срещу тях. 
В един доклад на Федералната служба за защита на конституцията(ФСЗК) за 1986 г. се прави изводът, че разузнавателните служби на социалистическите страни продължават провеждането на активна подривна дейност на територията на ФРГ. При това интересите им са много разнопосочни. Те се интересуват както от политическия шпионаж, който стои на първо място за тях, така и от придобиването на важна икономическа и научно-техническа информация, ембаргови стоки и др. 
Друга много значима област за соц. разузнаванията са въоръжените сили на НАТО, разположени на територията на Федералната република. 

Германският канцлер Вили Бранд (вляво) беше принуден да подаде оставка през 1974 г. заради шпионин на ЩАЗИ (поли-тическо-то разузнаване на ГДР), стиг-нал до поста негов личен секретар.
(Продължава от миналия брой)
В сферата на политическия шпионаж разузнаванията на социалистическите страни проявяват особен интерес към западногерманските служби за сигурност. Това е характерно най-вече за източногерманските шпиони, но същото правят и от чехословашките специални служби, като се опитват да вербуват сътрудници на западногерманските служби и служители на полицията. Много упорити са опитите за проникване в политическите партии на ФРГ, профсъюзите, органите на централната и местната власт. Има специален интерес и към радиотелевизионните станции, особено тези като „Свободна Европа“, които излъчват предавания за социалистическите страни. От „Свободна Европа“ най-много се интересуват разузнаванията на Съветския съюз, Румъния, България и Чехословакия. 

В областта на научно-техническия шпионаж разузнаванията на социалистическите страни се интересуват главно от информация, която да спестява време и средства за самостоятелно развитие на социалистическите икономики. Особен интерес социалистическите разузнавателни служби проявяват към електронноизчислителната техника, комуникационната и измервателната апаратура, военните производства и продукти. В нередки случаи тези служби правят опити да проникват на територията на малки и средни предприятия във ФРГ, използвайки финансовите проблеми на служителите. 

В справката на 

контраразузнава-нето на ФРГ 

се казва още, че в областта на военния  шпионаж интересът на социалистическите разузнавания е особено нараснал по отношение на разположените във ФРГ въоръжени сили на САЩ, като голямо старание в тази насока проявяват от ГДР.  Често се случва да се пробва вербуване на цивилни лица, които работят във военни обекти. Използват се също така и военни публикации, които не са секретни, но от които може да се добие важна информация за най-новите научно-изследователски работи във военното производство. Специално внимание се отделя на Военновъздушните сили и на ракетните бази на Бундесвера. 

Целта е на територията на ФРГ да се създаде мрежа от сътрудници на социалистическите разузнавания. Всеки западногермански гражданин може да стане обект на вербовка, ако в работата му има поне малка възможност за добиване на важна информация. В същото време върви и процес на проникване в западногерманските представителства в социалистическите страни. Обект на специален интерес са западногермански граждани, които поддържат връзки със свои близки в социалистическите страни или такива, които често пътуват дотам по лични или служебни причини. По отношение на такива хора се създават изкуствени ситуации, които по-лесно ги 

принуждават да станат сътрудници 

на соц. разузнаванията. Разбира се, не са редки случаите, когато те уведомяват западногерманските служби за сигурност. 

Нюзрумът на радио „Свободна Европа“ през 1986 г., погледнат отгоре

Освен западногермански граждани, социалистическите служби вербуват и свои граждани,  които искат да пътуват или да се заселят там. В справката подробно се анализира и дейността на агентите от така наречения военновременен резерв. Това са агенти, снабдени с радиоапаратура, които не действат в мирно време, а се активизират само по време на кризи или на война. В мирно време те едностранно предават кратки сведения по радиостанциите, за да се установи изправността на апаратурата. Особено активна в това отношение е Полша и през 1986 г. са арестувани няколко такива нейни шпиони. 

В справката се подчертава, че официалните и полуофициалните представителства на социалистическите страни във ФРГ играят значителна роля в дейността на социалистическите разузнавания. В тези представителства са разкрити много офицери разузнавачи. Те на практика образуват легалните 

резидентури на социалистически-те служби

В съветските представителства зад граница 52 процента са шпиони, в чехословашките – една трета, по 70 процента са в полските и румънските представителства. В справката други соцалистически страни не се посочват. 

Разузнавачите от социалистическите страни работят предимно в политическите и научно-техническите служби и в службите по печата на посолствата. Обикновено офицерите, най-вече съветските, имат много висок ранг. Особено ефективни в разузнавателно отношение са смесените фирми в доставянето на научно-техническа информация и ембаргови стоки. Ембарговите стоки са свързани най-вече с областта на електрониката. Президентът на САЩ Рейгън забранява на западноевропейските фирми да продават такива стоки на Изток и преди всичко на Съветския съюз. Работещите в такива смесени фирми офицери имат възможност да установяват най-различни контакти и да се придвижват неограничено, защото колите им са с масови за страната номера. 

Оценката за контраразузнавателните органи на ФРГ за 1986 г. е положителна. Те са задържали 43 лица, заподзрени в шпионаж в полза на социалистическите страни, през 1985 г. задържаните са 18. Срещу 32 души са заведени съдебни дела, като от тях 26 са предполагаеми агенти на ГДР, 4  – на Полша, и 2 – на Съветския съюз. Срещу 21 лица се водят предварителни следствия. През 1986 г. са 

осъдени ефективно за шпионаж

срещу ФРГ 14 души на различни срокове затвор. 

Военновъздушна база на НАТО във ФРГ през 1986 г.
От ФСЗК в ГДР бяга отговорният служител Тидге, който е доказан шпионин, но в справката се отчита, че бягството му не нанася съществена вреда на западногерманските контраразузнавателни органи. Те вземат много мерки за защита на тайните като усъвършенстват непрекъснато техническите средства, алармените инталации, кодовете и ключалките. Работят и с хората, към които социалистическите разузнавания биха проявили интерес. 

Справката е изготвена на базата на годишния доклад на ФСЗК за 1986 г., придобит от агент, който е журналист. Изводите от тази справка са, че КРО на ФРГ провеждат широк кръг от активни и пасивни мероприятия за пресичане на дейността на социалистическите разузнавания на нейна територия. 

Основните усилия на КРО са насочени срещу разузнаванията на ГДР, СССР, ЧССР и Полша. В определен обем се работи и срещу останалите социалистически служби. България и Унгария почти не се споменават в доклада на ФСЗК. За България става дума само на едно място, когато се говори за радио „Свободна Европа“. На базата на този доклад се прави крайното заключение, че КРО на ФРГ работят главно по разкриване на агентите от военновременния резерв на социалистическите служби и техническата защита на системите за електронна обработка на информацията. 
(Следва)

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани