Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Импийчмънт в Южна Корея – парламентът отстрани президента Пак Хън Ке

[post-views]
Импийчмънт в Южна Корея – парламентът отстрани президента Пак Хън Ке

pac-hun-keПарламентът в Южна Корея подкрепи процедурата по импийчмънт на президента Пак Хън Ке. Причина за отстраняването на първата жена държавен глава на страната е избухналият корупционен скандал, довел до масови протести в страната.
Процедурата по импийчмънт на Пак Хън Ке, беше подкрепена с голямо мнозинство. От 300 депутати, 234 гласуваха за. Само 56 се обявиха за против и двама въздържали се.
Конституционният съд на страната ще има последната дума, като може да подкрепи или отхвърли решението на парламента. Процедурата може до продължи до шест месеца. До тогава Пак Хън Ке ще запази поста си, но всичките й правомощия и функции ще се поемат от министър председателя Хуанг Кио-ан.
Корупционният  скандал с Пак Хън Ке избухна преди няколко месеца. В основата му стои близката приятелка на Пак, Чой Сун Сил, която е използвала влиянието й, за да изнудва за пари южнокорейските компании и дори да се меси в държавните дела.
Отстраняването на Пак Хън Ке е първият случай в съвременната история на Южна Корея, когато демократично избран президент бива отстранен от поста си, заради злоупотреба с влияние.
Скандалът причини невиждани от десетилетия масови протести в страната, които се оказаха основният катализатор по задействането на процедурата по импийчмънт.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани