Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията получи изключителни права при съмнение за тероризъм

[post-views]
„Военна полиция“ през 2018 г.: Противодействие на закононарушенията и на тероризма

voenna-policia-novo-seloВоенните ще имат правото да задържат хора, да обискират, да правят проверки за самоличност, да ровят в личните вещи и да претърсват автомобили. Ще могат да влизат в домовете без съгласието на собственика и дори в негово отсъствие. А като крайна мярка, ще имат право да използват физическа сила, помощни средства и оръжие. Тези правомощия ще действат при предотвратяване или преодоляване на последствията от терористичен акт. Това е записано в поправките в Закона за противодействие на тероризма, които депутатите приеха на второ четене в сряда.
При терористичен акт с много жертви Народното събрание ще обявява извънредно положение. При такъв случай полицаи и военни ще могат да спрат преминаването през границите, да ограничават полети, движението по основни пътни артерии и на влаковете. При спешни случаи ще могат да вземат автомобили и на физически лица за преследване на заподозрени или транспортиране на ранени.  Парламентът реши на едно име да не могат да се регистрират повече от 10 предплатени карти за телефонни услуги.  Депутатите дадоха възможност подслушването да се удължава от досегашните 6 месеца до 3 години.
На проверки на самоличността ще бъдат подлагани не само заподозрените в тероризъм, но и всички, които преминават през организирани от военните контролни пунктове или доближават охранявани от тях стратегически важни обекти, или елементи от критично важна инфраструктура. За проверките ще се разчита не само на лични документи, но и на „сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни“.
Задържани ще бъдат не само хора, за които има данни, че подготвят или са извършили терористичен акт. В ареста ще бъдат вкарвани и онези, които „съзнателно пречат“ на държавните служители да изпълняват задълженията си по този закон, дори след „надлежно предупреждение“, както и хора, които нарушават обществения ред или излагат други „на явна опасност“. Същото ще важи и за хора, чиято самоличност не може да се установи при проверка. Задържаните ще се предават на МВР и ще се съставя протокол с личните им данни и обстоятелствата, при които е бил извършен арестът.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Милена Бояджиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани