Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради коледни надбавки за пенсионери, Еврогрупата замрази облекчаването на гръцкия дълг

[post-views]

cipras_garciq

Министрите на финансите от Еврорупата замразиха постигнатото миналата седмица споразумение за краткосрочно облекчаване на гръцкия дълг. Премиерът Алексис Ципрас предизвика гнева на кредиторите с отпускането на коледни надбавки за пенсионерите в страната на стойност 617 милиона евро.
Бордът на Европейския механизъм за стабилизиране не е бил уведомен, че Атина ще направи допълнителни социални разходи. Така в официално съобщение беше оповестено решението на финансовите министри от Еврозоната да замразят временно споразумението с Гърция.

Премиерът Алексис Ципрас защити решението на кабинета си.

„Всичко, което правителството прави е в рамките на договореното с институциите. Тези социални надбавки са за сметка на бюджетния излишък и са най-малкото, което можем да направим за всички, които от години понасят орязване на пенсиите си и влошаване на условията за живот.”

Въпреки аргументацията, някои страни от Еврозоната настояват, че с извънредните разходи и забавеното повишаване на стойността на ДДС Гърция нарушава постигнатите договрки. Отпуснатите допълнителни средства са за пенсионерите с най-ниски пенсии, като те ще получат между 100 и 300 евро за Коледа. От надбавките ще се възползват повече от милион и половина души или 60% от общия брой на пенсионерите в Гърция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани