Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Неуморният Вежди Рашидов на 65

[post-views]
Неуморният  Вежди Рашидов на 65

Три изложби – визуален разказ за големите въпроси на живота


27-vejdi-2С 3 изложби Вежди Рашидов – министър на културата в оставка, отпразнува своя 65-и рожден ден, случил се преди 2 дни.  В галерия „Средец“ е събрана експозиция, наречена „Рисунката – спомени от годините“ с творби, както той се изразява „случайно останали от времето“. Различни работи от времената, когато е бил ученик в художествената гимназия, студентски етюди и портрети, запазени изненадващо и за него в архивите му.
Акварели и рисунки, скици и етюди светят или тъмнеят – съобразно емоционалните състояния на художника. А и съобразно преживените възторзи или вътрешни катастрофи. Заради проблеми със здравето си – от магията скулптура с 3-измерните си метафори от бронз и глина, той отново се връща към другата мистерия – на прозрачния цвят, двуизмерната плоскост на листа и платното, в която протуберансите на неговия ярък и категоричен характер намират своята светлина и мрак. 27-vejdi-3
Още 2 експозиции – в Хасково, града на неговото детство, и традиционното място – „Арте“ в София дават възможност на десетки посетители да оценят изявите на таланта му в различни отрязъци на нелесния му живот. Роден в Димитровград, отрано атмосферата на изкуството го обгръща и възпитава. Майка му – известната народна певица Кадрие Лятифова, от хористка през 1953 г. започва работа в „Естрадата“ – популярното име на сцената в Естрадния турски театър в Хасково. Свободолюбива, на 20 години хвърля забрадка и шалове, подстригана, станала идол за подражание на младите. И днес в Златния фонд на БНР се пазят около 200 нейни записа. Катастрофа отнема живота й и още третокласник, Вежди се сблъсква със суровия живот на сирака в сиропиталището. Затова в творбите му от бронз или глина, в рисунките му – светлината и тъмнината често разменят местата си, а болката и състраданието, волята, надеждата и търсенето на нестандартни пътеки към далечния хоризонт, стават част от изразните му средства в изкуството. 
„Поздрав за Вежди“ – беше колективният поздрав на негови колеги миналата година, когато творецът боледуваше и мракът беше така близо до него. Днес светлината е по-близо, успехът е очевиден. Има покана от престижна чуждестранна галерия да направи изложба в музея на Пикасо в Антиб на Лазурния бряг догодина, а по-късно и – в Сен Пол дьо Ванс, любимото място на Сезар, Арман, Пикасо, Тобиас, Матис, Тапиес, там близо до гроба на Шагал.  През 2017-а е вероятното му представяне и в Шанхай, където е поканен със свои творби.
27-vejdi-4Самият той изразява радост от извършеното досега като министър – подписал е спогодби с Китай за стойностни културни прояви и в двете страни. Културният обмен с Европа е още по-добър след тракийската изложба в Лувъра. И е уверен, че българската култура ще става все по-разпознаваема и по-желана по света.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани