Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Колко правителства ни трябват по Коледа?

[post-views]
Колко правителства ни трябват по Коледа?

MANDADJIEVОчевидно България ще се размине с големия коледен подарък – ново служебно правителство. Но противно на нагласите, че подаръците предизвикват вълнение и очакване, този подарък някак си не ме грабва и не успявам да чуя коледните звънчета. Защото, докато ние си играем на политика, нормалните държави направиха това, което трябва – погрижиха се да има една истинска Коледа, лишена от политика и изпълнена с любов и мечти.

В тази връзка трябва да отдадем дължимото на президента Плевнелиев, който  се опита да сведе политиката до минимум в дните около Коледа и отказа да прави служебно правителство. С което натъжи най-вече медиите, които както винаги са гладни за новини по време на празници. Разочаровани бяха още политолозите, анализаторите и дежурните форумни активисти, на които неочаквано беше отнета новата любима политическа дъвка. С неприятно чувство останаха и онези, които се готвеха да напишат в СV-тата си, че са били министър-председатели, вицепремиери и министри на България докато вдигат наздравица в някой зимен курорт в Швейцария.

Вместо да се занимават с нови правителства, в Гърция например решиха  да отпуснат коледен бонус от 380 евро на всеки пенсионер, който получава „ниска“ пенсия – под 850 евро на месец. Разбра се, че за цялата операция ще трябват общо 617 млн. евро. Гърците отидоха и по-далеч – отложиха повишаването на ДДС на островите в Егейско море, където има струпване на голям брой бежанци. Заради тези мерки председателят на Еврогрупата обяви преустановяване, по инициатива на Германия, на краткосрочните мерки за облекчаване на гръцкия дълг в замяна на реформи. Но дали в Гърция ще се трогнат и няма да отворят шампанското за Нова година ? Едва ли ?

И в Чехия отказаха да правят нов кабинет. Вместо това решиха да спуснат ангели от върха на църква на коледния базар в Устек, в зрелищен традиционен ритуал, посветен на Рождество.

В Мадрид пък 10 хиляди дядоколедовци  бягаха за благотворителна кауза. Целта на организаторите беше да съберат най-много бегачи, предрешени с червени елеци и бели бради. Участниците в благотворителното спортно събитие заплатиха такса от 15 евро.

Това разбира се са само някои примери за това какво правят на Коледа по света. А нима ние българите не искаме същото? Нима нямаме нужда в тези дни да заровим политиката дълбоко в земята и да се пренесем в света на мечтите, състраданието и любовта ? Кой иска да ни натика в бездънното политически блато и да ни превърне в нация от политици, за които всичко е политика и всеки е политик ?    

А може би всичко се прави умишлено и някой не иска да почувстваме свещения коледен дух и вместо това да го замени с коледни министри и коледни правителства ?

Нека да откажем да бъдем част от този сценарий. Честито Рождество!

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани