Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Мелбърн задържаха 7 души, планирали атентат навръх Коледа

[post-views]
В Мелбърн задържаха 7 души, планирали атентат навръх Коледа

bd20133c56de46eb9cd8db86d3760fe2Австралийската полиция задържа шестима мъже и една жена в Мелбърн за подготовката на терористичен атентат по време на коледните празници. В жилищата на заподозрените са открити множество експлозиви и оръжия. Счита се, че са черпили вдъхновение от т.нар. Ислямска държава.
Серия арести са извършени през нощта в Мелбърн, а впоследствие двама от задържаните са пуснати на свобода, без да им бъдат повдигани обвинения. Според полицията е планиран атентат на някое от най-посещаваните места в града, вероятно точно на Коледа.

Малкълм Търнбул – министър-председател на Австралия:

„Коледните празници са време на щастие и радост. Тези терористи се опитаха да ги провалят. Но плановете им са разбити, а те бяха задържани. Вече не са заплаха за сигурността на австралийците.”

Премиерът посочи, че е предотвратена една от най-сериозните заплахи за сигурността на страната през последните години.
Четирима от арестуваните, на възраст между 20 и 26 години, са родени в Австралия, но са от ливански произход. Петият е от Египет и също има австралийско гражданство. Счита се, че задържаните са планирали мащабна атака, определена от полицията като назряващ тероризъм и вдъхновена от ИДИЛ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани