Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Ердоган срещу Гюлен – Кой стои зад убийството на руския посланик?

[post-views]
Ердоган срещу Гюлен – Кой стои зад убийството на руския посланик?

19405782_303Духовникът в изгнание Фетуллах Гюлен отхвърли обвиненията, че е организирал убийството на руския посланик в Анкара. Турските власти лансираха като официална тезата, че убиецът на Андрей Карлов е гюленист.
В сряда турският президент Реджеп Таип Ердоган официално заяви, че бившият полицай, който застреля руския дипломат в Анкара е последовател на движението Гюлен.
Реджеп Таип Ердоган – президент на Турция:

„Убиецът на руския посланик Андрей Карлов, беше член на  терористичната организация на Движението Гюлен. Няма смисъл да го крием. Доказателство за това са и родното му място, и контактите му.”

Мевлют Мерт Алтънташ сам декларира, че с убийството на руския дипломат отмъщава за Алепо. По-късно самият той беше убит от полицията.
Живеещият в САЩ духовник Фетуллах Гюлен във видео обръщение осъди убийството и заяви, че няма нищо общо с него.
Фетуллах Гюлен – основател на движението Гюлен:

„Русия, която се е заела по-сериозно с разследването, отхвърля тези твърдения. Турското правителство няма да убеди света в тези обвинения.”

Гюлен обвини турските власти, че компрометират сигурността на страната, извършвайки масова полицейска чистка. Правителството обосновава действията си като отговор на опита на гюленистите да извършат държавен преврат през юли тази година.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани