Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как празнуват на 400 км от Земята

[post-views]
НАСА продължава да си сътрудничи с „Роскосмос“ въпреки войната в Украйна

През миналата година астронавтите на Международната космическа станция имат официален почивен ден за Коледа. През този ден те не са се занимават с научни изследвания. 
На празник, както добре знаем тук на Земята, най-важните неща са храната, напитките и подаръците. Така е и в космоса. Космическите пътешественици получават всичко това, и то по-усъвършенствано с годините. 
Психолозите са убедени, че празнуването на Коледа и Нова година оказва много тонизиращо влияние върху космонавтите и астронавтите. Общуването с близките, получаването и размяната на подаръци, внасят разнообразие и много положителни емоции в тяхното напрегнато ежедневие. Затова и психолозите често изпращат подаръци в космоса.

28-kosmos-1
През миналата година честта да нахрани космонавтите на Международната космическа станция  по Коледа се падна на знаменития лондонски главен готвач Хестън Блументал. Той стана световно известен с това, че първи започна да се занимава с молекулярна кулинария. Неговата кухня прилича повече на химическа лаборатория, отколкото на нормална готварница. Блументал притежава един от четирите британски ресторанта, удостоени с три звезди на Мишлен.
Неговият ентусиазъм беше породен и от факта,че на борда на станцията летеше и първият британски астронавт Тимъти Пийк, който щеше да посрещне Коледа в орбита. Пийк стана известен с това, че направи 
маратон 
на пътеката 
за бягане 

в станцията. 
За тези, които празнуват Рождество Христово на 400 километра над Земята, в космическа орбита, има голямо значение празникът да е светъл и да се получи домашна атмосфера, доколкото е възможно. Поради тази причина Европейската космическа агенция се свързва с най-добрите готвачи, които да приготвят на астронавтите празничната вечеря. В същото време по отношение на храната има въведени строги правила. Строго забранено е да се използват лесно развалящи се продукти, както и дребнозърнести и леснотрошащи се съставки, които биха могли да се разлетят по всички ъгли на станцията или да попаднат в дробовете на космонавтите. За съжаление на станцията е  забранена и руската салата.
Течните продукти също могат да причинят технически неприятности в космоса заради безтегловността.
Разбира се, кулинарният магьосник Блументал донякъде пренебрегва строгите правила, за да приготви за астронавтите много специални блюда. Той самият казва, че чувства особен прилив на гордост, защото това е исторически момент и за астрономията, и за гастрономията. „Готвачът-алхимик”, както го наричат, е изключително поласкан от факта, че точно неговата храна ще се консумира в космоса, и то на най-големия християнски празник. 
Преди това командирът на кораба, американският астронавт Скот Кели обсъжда коледното меню с екипажа според кулинарните предпочитания на всеки. Космонавтите си поръчват най-различни неща като пиле по китайски със сос къри, 
сандвичи с бекон, ябълки
28-kosmos-3сготвени на пара, омари, рататуй (прочуто френско ястие от зеленчуци), шоколадова торта и други вкусотии.
Само да припомним, че Скот Кели и Михаил Корниенко прекараха в космоса 300 дни по международната програма за овладяване на Марс. 
И така, празничното меню се съставя само от любими на екипажа гозби и десерти. 
В навечерието на коледните и новогодишните празници към станцията се отправят товарни кораби, които доставят тонове продукти, включително пресни плодове и зеленчуци като портокали, мандарини, лук, зелени салати. Там са и подаръците от роднините и от Центъра за управление на полета, при които обаче има ограничение – пакетите да не тежат повече от 2,5 килограма. В тези пакети има сладки неща, джобни календари и сувенири за другите астронавти. 
Кулинарните шедьоври се пазят грижливо за коледната трапеза, но стигне ли се до нея, се изяждат мълниеносно, споделя един от руските космонавти. На празника масата се нарежда красиво и се разменят вкусни неща с останалите от екипажа. Например в Русия приготвят много вкусна извара с орехи и рибни консерви, а американците имат шоколадови изделия и морски дарове. 
Мандарините са задължителни за празниците в космоса. 
Разбира се не можем да подминем и деликатната тема за алкохола. За първи път на станцията 
бутилка шампанско 
отваря руският космонавт Валери Поляков  през 1995 г., но днес употребата на алкохол на станцията е невъзможна. Тук трябва да отбележим, че през 1978 г. водката на руската станция е била разрешена по време на празниците. 
Първата елха на станцията е направена от консервени кутии и сега се намира в музея на космонавтиката „К. Е. Циолковски”.  
Днес главен участник в празника е изкуственото коледно дърво, което всяка година се украсява с шарени топки и цветни курабийки. След като си изпълни предназначението по празниците, коледната елха се прибира в товарния отсек на станцията, за да дочака следващия екипаж и следващите празници. Космонавтите сами си украсяват елхата и влагат в това занимание цялото си въображение. Понякога за забавление те измислят необичайни неща като например да поставят елхата надолу с главата – с поставката към тавана и с върха надолу. Играчките по елхата са същите, както и на земята. 
Тъй като станцията се движи с огромна скорост и за 88 минути обикаля Земята, работещите на нея астронавти и космонавти за 9 часа могат 
да отпразнуват Нова година 28-kosmos-2
15 пъти
Те обаче празнуват три-четири пъти, когато прелитат над родните места на членовете на екипажа.
За първи път Нова година година празнуват двама американски астронавти на станцията „Скайлаб” през 1974 г. От 1986 г., откакто съществува Международната космическа станция, Коледа и Нова година се празнуват редовно от екипажите, които работят на нея.
Руските космонавти обичат в новогодишната нощ да гледат по традиция култовия филм „Ирония на съдбата или „Честита баня!”, а техните американски колеги се опитват да схванат руския хумор в дълбочина. Празниците стават много по-уютни, когато на борда на станцията има и жена. Така или иначе всички, свързани с дейността на Международната космическа станция, твърдят, че хората, които летят в космоса, умеят да се веселят така, както умеят да работят.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани