Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За първи път у нас Подготвят състезание с драконови лодки

[post-views]
За първи път у нас  Подготвят състезание с драконови лодки


29-podaryciПреди 9 години в самия край на декември в бригада „Специални сили“ се проведе учредително събрание, на което бе основан военен спортен клуб. Предложени бяха 10 наименования за него и след спорове и гласуване, той бе наречен „Десант-68“. Интересно е да си припомним какви секции бяха избрани тогава – парашутизъм, стрелба, алпинизъм и ски, футбол и лека атлетика, волейбол, бойни изкуства, фитнес. С времето спортният клуб се разви, набра много членове и промени секциите, които сега са: алпийска, парашутна, фитнес, стрелкова, бойни изкуства, тенис, спортен риболов, футбол, волейбол и лека атлетика.Последната изява за тази година на „Десант-68“ бе срещата на част от неговите членове с Николай Бухалов, Станилия Стаменова и Филип Духовников. Възникна идея и дори бе решено още през януари да бъде създадена 
нова секция – водни спортове
29-lodkaТя ще обeдeни плуването, гребането, кану-каяка и най-новата гребна дисциплина с т.нар. драконови лодки.
Капитан Стефан Николчев представи гостите и дори на екран бяха прожектирани кадри от финалите на Николай Бухалов на 500 и 1000 метра – едноместно кану, на олимпиадата в Барселона през 1992 г. Да припомним на по-младите читатели кой е Николай Бухалов. Той е най-успешният български състезател на кану,  единственият наш спортист 
с два златни медала от едни олимпийски игри
Роден е на 20 март 1967 г. в с. Дъбене, Карловско. Тренира гребане в пловдивския спортен клуб „Тракия“. И се  специализира в кану в клас С-1. Възпитаник е на Средното спортно училище „Васил Левски“ в Пловдив. Взима степен бакалавър от ПУ „Паисий Хилендарски“ и магистърска степен от НСА „Васил Левски“.
На летните олимпийски игри в Барселона през 1992 г. печели два златни медала (уникално постижение за България), а четири години по-рано – на олимпийските игри Сеул през 1988 г. взима бронзов медал. Има пет световни титли, спечелени през 1993, 1994 и 1995 г. Последната му титла е на европейското първенство през 1997 г., което се провежда на Гребния канал в Пловдив. 
Интересно е да се отбележи, че преди тръгването за олимпиадата в Барселона, Николай Бухалов заяви, че най-малко единият му медал ще бъде златен. Дисциплините при едноместното кану тогава бяха две – на 500 и на 1000 метра. И в двете лейтенантът от Българската армия завоюва златото в надпревара със знаменити и титулувани кануисти. 
В края на 1992 г. Бухалов стана първият носител на приза на фондация „Български спорт“ „Спортен Икар“. Отличието му бе връчено от тогавашния председател на фондацията Гиньо Ганев (починал преди десетина дни), който заяви, че успехът на Бухалов на Барселона-92  ще остане като 
пример за националното ни самочувствие
Школата на „Тракия“ е дала и други знаменитости в кану-каяка. Ваня Гешева има златен, сребърен и бронзов медал от олимпиадата в Сеул през 1988 г. Любомир Любенов взима златен и сребърен медал на олимпиадата в Москва през 1980 г.
След приключването на състезателната си дейност Николай Бухалов отдава силите и знанията си като  треньор на млади надежди. Една от тях е Станилия Стаменова, дошла от София в Пловдив. Родена е на 2 юни 1988 г. Тренира лека атлетика, но поради тежка контузия прекъсва заниманията си и се насочва към кану-каяка. Състезава се за спортен клуб „Тракия“. Носителка е на медали от световни купи, европейска и световна шампионка. Спортист № 6 на Балканите и №2 на България през 2015 г. Спортист №1 на Пловдив за 2016 г. 
Третият гост на „Десант-68“ бе Филип Духовников, дългогодишен треньор в спортен клуб „Тракия“ и личен треньор на Николай Бухалов, с основен принос за успехите на кануиста.
Председателят на военния спортен клуб „Десант-68“ и командир на бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев приветства гостите и обяви, че от следващата година ще бъде учредена новата секция водни спортове с най-новата гребна дисциплина – драконови лодки. Какво представлява тя? Драконовите лодки се използват изключително за изграждане на умения и за сплотяване на екипи (тиймбилдинг), което е важно за  навиците на военнослужещите. Идеята за състезания с драконовите лодки е на председателя на клуба по кану-каяк в Пловдив Николай Бухалов.
Има официални световни първенства с драконови лодки. За Пловдив са поръчани 10-местни, но има и 20-местни. Очакванията са те да пристигнат на Гребния канал не по-късно от март следващата година. Специфичното за тези състезания е, че всеки може да гребе, без необходимото продължително обучение, както е при другите спортни лодки. На носа си имат драконова глава, а накрая завършват с опашка на дракон. 10-местните драконови лодки ще  бъдат предоставени на военнослужещите за тренировка и състезания от клуба по кану-каяк „Тракия“ в Пловдив. Чрез тези лодки ще се популяризират гребните спортове в училищата. В същото време те ще се ползват за тиймбилдинг, защото гребането в голяма лодка кара хората да работят в ритъм и да са 
обединени от една цел29-katina
В началото демонстрации ще направят състезателите на „Тракия“. Драконовите лодки са близо до кану-каяка, тъй като се гребе с едно весло, но разликата е, че в тях състезателите са седнали, а не са на коляно. Бригаден генерал Матеев съобщи, че вече има договорка с директора на дирекция „Спорт и младежки дейности“ в община Пловдив Петър Зехтински за оказване на съдействие при организацията и провеждането в града на предстоящите европейски и световни първенства по гребане и кану-каяк.
Гостите разказаха някои любопитни моменти от състезанията и подготовката за тях. Николай Бухалов сподели, че в спорта има две лоши места в класирането – второто, защото не си станал първи, и четвъртото, защото нямаш медал. Всички останали места, според него, са без значение. Знаменитият кануист изрази удовлетворението си, че в армията има спорт. В момента, каза той, се опитвам да предам на следващите състезатели това, което съм постигнал и научил, на такива като Станилия Стаменова, попаднала случайно в кану-каяка, но доказала, че може да успее и резултатите й го доказват.
Станилия разказа как е получила контузията в овчарския скок. При един опит не е могла да се изхвърли и с пръта е паднала назад. След това е започнала да тренира кану-каяк. С усмивка сподели, че докато се научи да стои в лодката, по-малко е била в нея, отколкото във водата. Тя подчерта, че спортът и армията са свързани с реда и дисциплината, с уважението и последователността и така се израства в йерархията. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани