Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конфликтът в Сирия – Бунтовниците заплашиха с бойкот на преговорите

[post-views]
14 турски войници загинаха в Сирия при най-смъртоносните боеве от операцията срещу ИДИЛ

SyrianСирийските бунтовници заплашиха, че ще бойкотират инициираните от Русия и Турция мирни преговори, които трябва да се проведат в края на януари в Казахстан. Причината, която Свободната сирийска армия изтъква е многократното нарушаване на примирието от страна на правителствените сили на президента Башар Ал Асад и неговите съюзници. 
В понеделник контролирани от бунтовниците райони бяха подложени на ракетен обстрел, като все още се изяснява кой е отговорен за нанесените удари. Бунтовниците обвиняват за това „режима на президента Асад и неговите съюзници”, които „системно нарушават постигнатото примирие и продължават военните действия”.
Русия и Турция, които подкрепят различни страни в сирийския конфликт, договориха прекратяване на огъня, а в навечерието на Нова година, Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, която насърчава усилията на двете страни за постигане на траен мир. Примирието обаче изключва считаните за терористи бунтовнически групировки, които продължават да бъдат цел на атаките.
Становището на опозицията в лицето на Сирийската национална коалиция отхвърля обвиненията, че бунтовниците са терористи. Също така критикува ролята на Русия като гарант на примирието, оспорвайки способността ѝ да повлияе на правителствените сили за спазването на постигнатите временни договорки.

Най-ново

Единична публикация

Избрани