Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново жертви при атентат в Истанбул

[post-views]
Отново жертви при атентат в Истанбул

20-turciq-atentat-pomenСамоличността на атентатора от нощния клуб „Рейна“ в Истанбул е била установена. Това обяви в телевизионно интервю външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от dнадолската агенция. Той обаче не разкри името на терориста.
27 предполагаеми членове на ДАЕШ са арестувани в егейската провинция Измир във връзка със стрелбата в клуба на 1 януари. Арестите са извършени в сряда, съобщи Агенция „Доган“. Полицията е задържала 27 души, включително три семейства, за които се твърди, че имат връзки с атентатора.
Полицейските екипи първоначално извършили обиски на адреси в централната анадолска провинция Коня, за да задържат семействата на трима заподозрени чужденци. Те обаче не открили никого на адресите. Имало информация, че след атаката в „Рейна“ те са избягали в Измир. Анадолската агенция съобщи, че турската полиция е задържала петима предполагаеми бойци на терористичната групировка ДАЕШ, за които се смята, че са свързани със смъртоносната атака в нощния клуб „Рейна“.
По-рано „Хюриет“ съобщи, че предполагаемият извършител е пристигнал в Турция от Сирия. Датата му на пристигане в Турция е неизвестна, но той е бил в централната анадолска провинция Коня на 22 ноември, преди да замине за Истанбул и да извърши нападението, отнело живота на 39 души. Според разследването нападателят пристигнал в Коня със своята жена и две деца, където наели къща. 
„Научих за нападението от телевизията. Не знаех, че съпругът ми е екстремистът от ДАЕШ, или симпатизант“, казва съпругата му в своите показания. 
Разследването е установило, че нападателят добре е познавал вътрешността на заведението. Той е познавал всички изходи, включително три тайни врати, известни само на персонала. При нападението той е използвал зашеметяваща граната, а в кабината на диджея са открити от 120 до 180 куршума. Той напуснал мястото с такси. Отишъл до Куручешме, където казал на шофьора, че няма пари и помолил да ползва мобилния му телефон.
Киргизстанецът Лакхе Машрапов, за когото по-рано беше съобщено, че е вероятният извършител на атентата, е бил освободен от полицията. Той е доказал, че няма отношение към случая и е получил извинения от органите на реда. По-рано в медиите изтекоха снимка на паспорта и видео клипове, на които се вижда въпросният мъж. Самият Машрапов няма обяснение как са попаднали там. 
Атаката
В ранните часове на 1 януари въоръжен мъж откри огън по посетителите на известния клуб „Рейна“ в Истанбул. кв. „Ортакьой“ – европейската част на града. Нападателят е бил въоръжен с автомат, убил е един от охранителите на заведението и полицейски служител, след което е влязъл вътре и е започнал безразборна стрелба срещу празнуващите. Загинаха 39 души, а 69 други бяха ранени. Стрелецът все още не е заловен. 
Повече от половината от убитите при нападението (24 души), продължило 7 минути, са чужденци. Сред убитите има граждани на Израел, Русия, Тунис, Сирия, Ирак, Кувейт, Ливан, Индия, Канада, Белгия, Йордания и Саудитска Арабия. 25 мъже и 14 жени са убити. Установена е самоличността на 38 жертви. Според анадолската информационна агенция, която се позова на представители на турското правосъдно министерство, 11 от загиналите са турски граждани, а един от убитите е с двойно гражданство – белгийско и турско. По непотвърдена информация седем от жертвите са от Саудитска Арабия, три от Ливан, една от Ирак, две от Тунис и по една от Индия, Мароко, Йордания, Кувейт, Канада, Израел, Сирия и Русия.
Една българка беше приета в болница с наранявания. Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски посети лечебното заведение. От външното ни министерство съобщиха, че жената е вън от опасност, макар състоянието й да остава сериозно. 
Германското външно министерство съобщи, че двама души, които живеят в Германия, единият от тях е германски гражданин, са убити при атаката. Говорител на ведомството поясни, че и двамата са живеели в Бавария. Единият е с германско и турско гражданство, а другият вярва, че е турски гражданин. От представителя стана ясно, че трима германски граждани са ранени. Няма опасност за живота им.
Два дни по-късно парламентът в Анкара гласува за удължаване на извънредното положение, установено в Турция през лятото след опита за преврат срещу президента Ердоган, с три месеца. Вицепремиерът Нуман Куртумлуш обяви пред журналисти, че то ще бъде удължено от 19 януари за 90 дни.
Отговорност за нападението пое групировката ДАЕШ. „Като продължение на свещените операции, които „Ислямска държава“ (ДАЕШ) провежда срещу защитника на християнския свят, Турция, героичен войник на халифата удари един от най-известните нощни клубове, където християните празнуват вероотстъпническия си празник“, се казва в съобщение на групировката. Терористичната организация допълва, че са убити и ранени 150 души при атаката в отговор на турските въздушни удари по мюсюлмани в съседна Сирия.
„Правителството на Турция трябва да знае, че кръвта на мюсюлманите, които са атакувани със самолетите и оръжията на Турция, ще предизвика пожар в дома ви с волята на Аллах“, предупреждават терористите, имайки предвид операцията на Анкара в Сирия. Свързаната с ДАЕШ новинарска агенция „Амак“ пояснява, че мъжът е открил огън с автомат по заповед на лидера на организацията Абу Бакр ал Багдади.

Ердоган: Няма да играем по свирката им
Нападението в нощен клуб в Истанбул целеше да поляризира турското общество и да задълбочи разделителните линии, но страната няма да „заиграе по тази свирка“. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в предавана по телевизията реч в Анкара.
„Да се твърди, че Турция се е предала пред тероризма, е да се вземе страната на терористите и терористичните организации“, изтъкна Ердоган. По думите на турския президент, „въпреки тъжното начало в ранните часове на 2017 г. ние категорично запазваме нашите очаквания за новата година“. В отговор на обвиненията в миналото, че Турция е подкрепяла ДАЕШ, Ердоган заяви, че „да се представя страната, която води най-голямата борба срещу ДАЕШ като такава, подкрепяща тероризма, е това, което иска терористичната организация“.
Според турския президент „в Турция на никого начинът на живот не е под заплаха. Онези, които твърдят това, трябва да го докажат. Мой дълг е да защитавам правата на всички“. Ердоган изтъкна още, че офанзивата на подкрепяните от Турция сирийски бунтовници за отвоюването на сирийския град Ал Баб от ДАЕШ трябва скоро да приключи. Той добави, че други райони в Сирия, включително град Мандбидж, трябва да бъдат прочистени от ДАЕШ от подкрепяните от Турция сили, имайки предвид града, който се намира на 50 км източно от Ал Баб.

Вашингтон предупредил Анкара
Президентът на САЩ Барак Обама е говорил по телефона във вторник с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, за да изрази съболезнования във връзка с терористичния акт на Нова година в Истанбул, предаде Ройтерс. Според официално заявление на Белия дом Обама е приветствал усилията на Турция за примирието в Сирия и към повторното начало на преките преговори между сирийските правителство и опозиция.
Вестник „Хюриет“ съобщи, че САЩ са изпратили предупредително съобщение до турското правителство на 24 декември, в което алармират за възможна атака на близкоизточната радикална групировка ДАЕШ по Коледа или Нова година, призовавайки властите да бъдат бдителни. Изданието се позова на пожелал анонимност източник на управляващите. 
Източникът твърди, че са получени две разузнавателни съобщения от американски представители, по едно за Коледа и за новогодишната нощ е, които съдържат предупреждения, че джихадистите може да се опитат да организират атаки на тези дати. „Всички наши екипи предприеха мерки по чувствителните точки. След като Коледа премина без проблеми, дойде втора разузнавателна бележка от американски представители. Този път тя беше малко по-детайлна. В нея се казваше, че може да има терористични атаки в три различни квартала в Анкара и Истанбул. В действителност в нея се отбелязаше, че снайперист може да се насочи към известен квартал. Ортакьой не беше сред кварталите, предложени от служители в САЩ“, разказа източникът на изданието.
В сряда във връзка с издирването на стрелеца полицията в Истанбул обособи контролно-пропускателни пунктове на територията на града и започна извършването на засилени проверки на преминаващите автомобили, предава ABC News. Силите за сигурност проверяват всички подозрителни превозни средства. Спират се автомобили и таксита с пътници, сверяват се документите им за самоличност и се инспектират превозваните товари.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани