Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ледена смърт броди из Европа – броят на жертвите постоянно расте

[post-views]
Ледена смърт броди из Европа – броят на жертвите постоянно расте

snqg europeПовече от 20 души  достигна броят на жертвите, които взе екстремно студеното време в Европа. 10 души починаха от студ в Полша. Телата на трима мигранти бяха намерени вкочанени на българо-турската граница. Смъртни случаи са регистрирани в Италия, Чехия и Украйна.
Десетки летища в Европа бяха затворени, стотици полети – отменени. В Турция затвориха Босфора за корабоплаване, след като водите му замръзнаха. Снегът превърна столицата на Босна – Сараево в полярна територия. В Сърбия термометрите измериха -20 градуса, а корабоплаването по река Дунав също беше преустановено. В Гърция температурата се понижи до -15 градуса на север. На юг живакът също се покачи максимум до нулата. Особено тежък остава проблемът с бежанците, като се наложи много от тях да бъдат настанени във временни убежища.

Ейдриан Едуардс – говорител на Върховния комисар за бежанците към ООН:

„Обезпокоени сме. Ситуацията  на островите Самос, Хиос и Лесбос е особено притеснителна. Повече от 700 души, сред които деца, живеят в неотопляеми палатки в приемните центрове.”

Хостели за бездомни отвориха врати в Италия, тъй като от общо 7 жертви на студа, 5 са били без постоянен покрив. Температурите в европейската част на Русия паднаха до -40 градуса. А на 7 януари Москва посрещна най-студената Коледа от 120 години насам. Студът в Полша постави мрачен рекорд – с последните 10 жертви, общият им брой достигна 65 души от началото на ноември досега.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани