Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Mексиканците са категорични – няма да плащат за стената на Tръмп

[post-views]
Mексиканците са категорични – няма да плащат за стената на Tръмп

meksikoМексико няма да плати сметката за стената, която Доналд Тръмп иска да издигне, заяви президентът Енрике Пеня Нието. Позицията на страната е категорична, въпреки желанието на новоизбрания президент на САЩ именно мексиканците да поемат разхода за строежа.
Позицията на Мексико е категорична. Президентът Енрике Пеня Нието заяви, че ще залага на всеобхватния подход в отношенията със САЩ, но държи от това да имат полза и двете страни:

„Очевидно е, че ще имаме различия с новото правителство на САЩ, като например темата за стената, която Мексико, разбира се, няма да плати. САЩ трябва да се ангажират да прекратят нелагалния трафик на оръжия към Мексико, както и да ограничат нелагалния паричен поток, предназначен за криминалните организации у нас.”

Доналд Тръмп отдавна заплашва, че ще издигне стена, за да намали миграционния поток. Идеята му е САЩ да финансират изграждането ѝ, а после Мексико да възстанови разходите:

„Страната не може да плаща за нещо, което не строи и още повече, от което нямаме полза, за разлика от американците.”

„А сега, с всички решения на компаниите да не инвестират в Мексико, заради страх от Тръмп, се отразяват на икономиката”

Световната банка предупреди, че протекционизмът на Тръмп ще намали чуждестранните инвестиции в Мексико и ще намали предвидения за 2017 г. икономически ръст с поне 1 процент.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани