Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Петият президент положи клетва

[post-views]
Петият президент положи клетва

radev kletvaНа тържествена церемония вчера новоизбраните президент на Република България Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание. Представителна гвардейска част посрещна официалните лица пред централния вход на парламента. Те влязоха в институцията с девиз „Съединението прави силата“ със своите половинки – съответно с първата дама Десислава Генчева и с д-р Андрей Йотов. 
Румен Радев е петият президент на България след Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.
На церемонията присъстваха над 400 гости, сред които президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът Маргарита Попова, министър-председателят в оставка Бойко Борисов, Негово Светейшество българският патриарх Неофит, министри от кабинета в оставка, членовете на КС, главният прокурор Сотир Цацаров и националният омбудсман Мая Манолова, президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, представители на дипломатическия корпус и на държавни институции, на генералитета на Българската армия, на регистрираните в страната вероизповедания, главни редактори на медии. Председателят на НС Цецка Цачева прочете решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент. В присъствието на Негово светейшество патриарх Неофит Румен Радев и Илияна Йотова последователно се заклеха с ръка върху Конституцията. 
После целунаха светия кръст, поставен редом до Библията и подписаха клетвения лист. Те бяха благословени от патриарх Неофит. Илияна Йотова се поздрави с премиера в оставка Бойко Борисов веднага след това и двамата приеха поздравления от председателството на парламента начело с Цецка Цачева. В пленарна зала прозвучаха националният химн и химнът на Обединена Европа. 
След това Румен Радев прочете програмната си реч пред Народното събрание, в което заяви „Моето кредо е малко думи, но резултатни действия“. В речта си той отдели голямо внимание на състоянието на Българската армия.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева поздрави новоизбраните президент и вицепрезидент и им пожела успех. „Пожелавам ви да бъдете президент на всички български граждани без значение на техните политически пристрастия, етнически произход и религиозни убеждения, защото успехът на вашия мандат, ще бъде успех за всички български граждани”, каза тя. Тя подчерта уникалността на ситуацията, че за няколко месеца президентската институция ще носи отговорност за цялата изпълнителна власт.
След церемонията новоизбраната президентска двойка прие поздравления от министрите в оставка от кабинета Борисов и влезе на среща в кабинета на Цецка Цачева. Букетът, който председателят на социалистите  Корнелия Нинова връчи на Радев „го чакаше“ на дивана пред кабинета. Розите в букета на Илияна Йотова бяха бели, връчени от бившия министър на отбраната Ангел Найденов.
Церемонията не се размина без „инцидент“, доколкото постоянен шум в едната страна на залата предизвика светкавичната реакция на президента Радев с репликата „Имате още една седмица“. Това директно кореспондираше с думите му преди това, че политиката се случва в сегашно време… В кулоарите случката беше интерпретирана от представители на различните парламентарни групи. Самият премиер в оставка Бойко Борисов заяви, че Румен Радев не постъпил правилно, но той го бил поздравил в кабинета на Цецка Цачева и пожелал на държавния глава и вицето му Илияна Йотова успех. Рядък шанс има президентът Радев, че му се дава и възможност да има и служебен кабинет, смята Бойко Борисов и призова „днес е тържествен ден-нека малко се порадваме на този ден, да подходим с оптимизъм“.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, обаче очаквал различна програмна реч с повече визии за управленския мандат от президента Радев. Като напомни, че след седмица президентът ще носи цялата отговорност за управлението на държавата. Председателят на БСП Корнелия Нинова призова: Дайте време на Румен Радев и съдете за него по делата. Той винаги в центъра на мислите и действията си е поставял България и националния интерес, добави тя. А председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък заяви, че президентът Радев има задължението да постави темите и проблемите на обществото и че в речта си го е направил.
Реформаторският блок поиска новоизбраният държавен глава да свика КСНС, заяви съпредседателят на групата Найден Зеленогорски, за да се гарантира приемственост по отношение на националната сигурност. А заместник-председателят на НС Красимир Каракачанов заяви, че всичко в речта на Румен Радев е вярно с тезите, които и от Патриотичния фронт лансират като политика за ограничаване на нелегалната миграция, охрана на границата, балансирана външна политика. 
Веднага след церемонията започнаха коментариите за речта на новия президент. А в кулоарите бяха и много членове на бъдещия президентски екип, сред които Иво Христов и Елена Йончева.
Церемонията по смяна на властта на „Дондуков“ 2 ще бъде в неделя, 22 януари. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани