Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Администрацията на новия държавен глава

[post-views]
Администрацията на новия държавен глава

21-rex-tilersonНовият президент на САЩ – Доналд Тръмп, встъпва в длъжност днес на специална церемония, която целият свят ще следи с интерес. Според специалните служби на събитието в центъра на Вашингтон ще дойдат между 800 и 900 хиляди души. Над 50 конгресмени от Демократическата партия обаче смятат да бойкотират инагурацията на Доналд Тръмп заради скандално отношение на бизнесмена към конгресмена Джон Луис, съобщи Би Би Си. Артистичният свят също отказва да участва в церемониите по встъпване в длъжност на новия президент на САЩ. „Може да се наложи самият Доналд Тръмп да изпее нещо“, отбеляза иронично пред сп. „Ванити феър“ звездата на Бродуей Идина Мензел. 
Основна причина да има такава яростна съпротива срещу новия държавен глава на САЩ са дадените от самия Тръмп обещания и изявления по време на предизборната му кампания. Той направи няколко агресивни изявления срещу жените, окачествени от противниците му като сексистки и обеща да се бори с мигрантите от юг, като издигне ограда между САЩ и Мексико. Кампанията приключи, изборът беше направен, а наблюдателите, дори онези които искаха да дадат шанс на новия президент, гледаха с нарастващо безпокойство екипа, с който се огражда Тръмп. Вестник „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че при визитата на Доналд Тръмп в Белия дом на 10 ноември той и придружаващите го съветници са били изненадани, когато Барак Обама обяснил, че освен всичко друго трябва да заменят цялата администрация, работеща в момента в Западното крило. „Това е огромно. Правил съм много големи неща. Никога не съм правил нещо подобно“ беше коментарът на видимо респектирания Тръмп в интервюто му пред Си Би Ес дни по-късно.
Назначенията в бъдещата президентска администрация са първият тест за милиардера. Затова на попълненията в кабинетите във Вашингтон се гледа като на показател за стила и посоката на управлението на един абсолютен новобранец в политиката. Ето кои са известните досега имена от бъдещата администрация, за които предстои да чуваме през следващите 4 години.
 

Рекс Тилърсън

Безспорно най-важната за света фигура от кабинета на американския президент е държавният секретар. Тръмп номинира на този пост Рекс Тилърсън. На тежък разпит беше подложен Тилърсън на изслушването за утвърждаване на поста. Основната причина са  връзките му с руския президент Владимир Путин в момент, когато и демократите, и републиканците са разтревожени от все по-агресивното поведение на Москва. Главният въпрос, на който ще трябва да отговори 64-годишният Тилърсън – бивш шеф на „Ексън мобил“, е доколко успешно може да се превърне от голям петролен „сделкаджия“ в ръководител на американската дипломация с малък управленски опит.
На изслушване в сенатската комисия за външни работи Тилърсън каза, че новото американско правителство ще изхожда от това, че „задълженията по Член 5 са непоклатими“. „САЩ ще изпълняват тези задължения“, подчерта той.
По отношение на Русия Тилърсън заяви, че страната представлява заплаха и съюзниците от НАТО с право са разтревожени от активизирането на Москва.
„Трябва да сме прозорливи за отношенията ни с Русия“, каза Тилърсън. „Днес Русия представлява опасност, но тя не е непредвидима при преследването на своите интереси“, се казва в копието от неговото изказване.
Подходът към смяната на режими в други страни трябва да се определя от интересите на националната сигурност на САЩ, заяви Тилърсън. Той добави, че ролята на държавния секретар е силова смяна на режими изобщо да не се налага.
Всяко решение за смяна на режима в една или друга страна със силови средства не може да се взима с лекота. Въпросът е какво ще последва“, каза кандидатът на Тръмп. В Либия държавното ръководство на САЩ нямаше отговор на този въпрос. Същият въпрос го имаше в Ирак, а сега го има в Сирия, добави Тилърсън. „Ако там бъде сменено държавното ръководство, какво ще стане по-нататък?“, запита той риторично. 

21-james-mattisДжеймс Матис

За министър на отбраната Тръмп номинира Джеймс Матис. О.р. генералът е известен с прякора Бясното куче. Той обаче има и още един прякор – Воинът монах, който заклетият ерген Матис получава заради безкрайната си отдаденост на военната служба. Матис смята, че САЩ трябва да се противопоставят на Русия, ако нейното поведение е насочено срещу американските интереси. Това мнение той изрази в писмени отговори на въпроси на комисията по въоръжените сили на Сената на американския Конгрес, в която се проведе неговото изслушване. В писмените отговори на въпроси Матис обаче допълва, че подкрепя желанието на Тръмп за взаимодействие с Русия.
На устното изслушване Матис заяви, че руският президент Владимир Путин се опитва да „разбие Северноатлантическия съюз“. Това твърдение би трябвало да успокои американските републиканци, притеснени от демонстрираното от Тръмп желание за затопляне на американско-руските отношения, отбелязва АФП.  Той се обяви за постоянно присъствие на САЩ в Литва, Латвия и Естония. 
Комисията за въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ одобри допускането на законово изключение за Джеймс Матис, за да може той да стане министър на отбраната. Промяната ще помогне на Матис да заеме поста, тъй като не са изминали седем години, откакто е прекратил активната си военна служба. 

Джаред Къшнър21-kushner

Една от скандалните номинации – новоизбраният президент назначи за висш съветник в Белия дом съпругът на дъщеря си Иванка Джаред Къшнър. Къшнър няма да получава заплата, докато е съветник в Белия дом.
„За мен е чест да служа на страната си“, каза младият бизнесмен, потомък на влиятелна еврейска фамилия. Въпреки че не е имал политически опит преди да се включи в предизборната кампания на тъста си, той отдавна го е съветвал по въпроси на Близкия изток, отбелязва ДПА.
Трийсет и пет годишният Къшнър, който се ожени за дъщерята на Тръмп Иванка през 2009 г., е по-близък до бъдещия президент от всеки друг съветник. Той е непоклатимо и стабилизиращо присъствие в един често пъти хаотичен екип по поемането на властта и дава мнение по повечето от най-важните решения на тъста си за назначения или уволнения. Тръмп възнамерява да възприеме мениджърския стил на нюйоркската си империя в сферата на недвижимите имоти, в която семейството е на върха, а служителите, колкото и да са доверени или талантливи, са под тях, коментираха американски медии. 

Други номинации

След останалите назначения са милиардерът и инвеститор Уилбър Рос, който беше избран за секретар по търговията. Рос е известен с прозвището Кралят на банкрут“, защото е натрупал богатството си от закупуване на фалирали компании.
Банкерът от Голдман Сакск Стивън Мнучин пък ще е финансов министър. 
Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп определи бившия министър на труда Илейн Чао за министър на транспорта в бъдещото си правителство. 
Сенаторът Джеф Сешънс става новият главен прокурор на САЩ, а генералът в оставка Майкъл Флин заема поста съветник на Тръмп по въпросите за националната сигурност.
Генерал-лейтенантът в оставка Майкъл Флин е известен привърженик на укрепване на връзките с Русия и се гордее с личното си познанство с Владимир Путин.
Ексфедералният прокурор и бивш главен прокурор на щата Алабама Джеф Сешънс се счита за един от най-консервативните американски сенатори. В САЩ главният прокурор едновременно оглавява министерството на правосъдието, в чиято структура влиза, в това число и ФБР.
 Директор на ЦРУ в администрацията на Тръмп ще бъде членът на Палатата на представителите към конгреса в САЩ Майк Помпео. В Конгреса Помпео представлява щата Канзас. Той е завършил Военната академия в Уест пойнт. 
Тръмп избра председателя на Националния комитет на Републиканската партия Райнс Прибъс за началник на Канцеларията на Белия дом, а бившия началник на информационния сайт Брайтбарт Стив Банън – за главен стратег и старши съветник, съобщи ДПА. Той назначи бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани за старши експерт по киберсигурността в частния сектор.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани