Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тереза Мей: Твърд курс към Брекзит

[post-views]
Тереза Мей: Твърд курс към Брекзит

22-teresa-may-brexitБрекзитът ще се състои по план – това стана ясно от дългоочакваната реч на британския министър-председател Тереза Мей, в която тя разясни детайли, затова как в Лондон виждат отделянето на Великобритания от ЕС. Досега подробности липсваха и британският премиер търпеше критики по въпроса. Краят на март е крайния срок, който Мей си постави за формално задействане на процедурата.
Британският премиер обяви, че Великобритания не може да остане в рамките на единния европейски пазар, като оставането в него би означавало „да не напуска ЕС изобщо“. Тя обеща да се стреми към „възможно най-добрия“ достъп до единния европейски пазар след Брекзит, съобщи Би Би Си. 
В дългоочакваната реч, която тя изнесе в Лондон пред британски депутати и посланици на чужди държави, тя също така обяви, че британският парламент ще има последната дума за окончателното споразумение, договорено между Обединеното кралство и Европейския съюз. Тереза Мей също така обеща да сложи край на „огромните вноски“, които страната плаща като принос към бюджета на общността.
Британският премиер каза, че ще се опита да договори с ЕС ново митническо споразумение, което да осигури безплатен достъп за британските стоки в Европа, но в същото време Лондон да може да сключва сам сделки с трети страни. В дългоочакваната си реч за Брекзит Мей обяви курс към „твърд“ Брекзит, но посочи, че Лондон ще търси позитивно и конструктивно партньорство с Брюксел.
„Смятаме, че трябва да има ново и равноправно партньорство между една независима, самоуправляващата се, глобална Великобритания и нашите приятели и съюзници в ЕС. Не частично членство в ЕС, не асоциирано членство или нещо, което би ни поставило в положението „с единия крак вътре, с другия – вън“. Не се стремим към модел, който вече се използва от други страни. Не желаем, напускайки, да се вкопчим, в „късчета от членство“. Не. Обединеното кралство излиза от Европейския съюз и моята задача е да постигна добра сделка за Великобритания“, заяви Мей.
В същото време тя каза, че Великобритания ще предприеме „поетапен подход“ към Брекзит, за да се избегнат рискове за бизнеса. Тереза Мей ще се опита да постигне смела и амбициозна сделка за свободна търговия с блока. Тя предупреди Брюксел да не предприема „наказателни“ мерки, тъй като това ще е самоубийствен подход.
Британският премиер използва речта, за да обяви 12 цели, които Обединеното кралство си е поставило в преговорите с ЕС по „Брекзит“, включително:

– Окончателното споразумение по „Брекзит“, договорено между ЕС и Великобритания, ще бъде гласувано от двете камари на британския парламент преди да влезе в сила. 
– Правителството ще работи за поддържане на „общото пространство за пътуване между Обединеното кралство и Ирландия.
– Британските министри ще работят за „възможно най-свободната“ свободна търговия.
– Тя е искала митническо споразумение с ЕС, но е нямала „предубедена позиция“.
– Гражданите на ЕС все пак ще бъдат добре дошли във Великобритания.
– Великобритания да стане по-силна, като поеме контрол върху законите си, така че да не бъде под юрисдикцията на Брюксел.

Тереза Мей допълни, че Обединеното кралство често е било разглеждано като неохотен член на Общността, но ЕС не е демонстрирал „достатъчно гъвкавост по много важни въпроси за по-голямата част от британските избиратели“. 
След речта на британския премиер не закъсняха и реакциите на редица европейски лидери. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ще разговаря по телефона с Тереза Мей именно заради представянето на дългоочакваната й стратегия за Брекзит, съобщи Ройтерс. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък коментира в Twitter: „Тъжен процес, сюрреалистични времена, но поне по-реалистично обявление за Брекзит“.
От правителството на Ирландия пуснаха официално становище, в което се казва: „Тя изясни, че приоритетите й включват запазването на свободната обща зона за движение, както и че ще избягва въвеждането на твърда граница със Северна Ирландия. И двете са добре дошли…“ Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че британският министър-председател Тереза Мей „най-накрая внесе малко повече яснота“ с отдавна очакваната си реч. Всички основни мнения засега обаче са, че останалите 27 страни от ЕС няма да влязат в преговори с Острова, докато не се стартира член 50 от Лисабонския договор, защото това ще означава официална позиция, че Британия е готова за напускането. Повечето от европейските лидери смятат, че досега доста време не се прави нищо по темата и не е ясно ще има ли, или не Брекзит.
Преди речта пазарите реагираха нервно, като британската лира достигна 31-гoдишнo дъно с ниво под 1,20 долара за паунд. Британската валута поевтиня до 87,7 пенса спрямо еврото. Шотландия трябва да разполага с възможността за независимост от Обединеното кралство, ако нейните желания в бъдещите търговски планове на Великобритания след напускането на ЕС бъдат отхвърлени, каза първата министърка на северната съставна част на страната Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс.
Според Стърджън планът за Брекзит, изложен по-рано днес от Тереза Мей, е „икономически катастрофален“ за Обединеното кралство и Шотландия не е гласувала за него.
На референдума през юни шотландците гласуваха за оставане в ЕС, за разлика от общонационалния вот, който беше против. Оттогава Стърджън направи поредица от предложения пред правителството в Лондон относно позицията на Шотландия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани