Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кристо отказа проект заради Тръмп

[post-views]
Кристо отказа проект заради Тръмп

kristoБългаринът Христо Явашев – Кристо се отказа от един от най-големите си проекти в САЩ заради американския президент. Арт-инсталацията „Над реката” трябваше да бъде издигната в щата Колорадо. „С драматично НЕ един голям творец изостри войната на света на културата срещу Доналд Тръмп”, коментира „Ню Йорк таймс”.
81-годишният Кристо се оттегли от проекта „Над реката” в знак на протест, защото теренът е федерална собственост и вече има нов стопанин – Доналд Тръмп, с когото артистът отказва да има общо.
Повече от 20 години Кристо, заедно с вече покойната си съпруга Жан Клод, неуморно работи по арт-инсталация над река Арканзас. 42 мили от водната повърхност трябваше да бъдат покрити с лека сребриста материя. В проекта са инвестирани повече от 15 млн. долара лични средства, за да бъде достигнат мащабът на друга творба – „Портите” в Ню Йорк. Тя превърна българина в една от арт-знаменитостите на епохата.
Решението на Кристо определено е най-показателният и скъпоструващ протест срещу новата президентска администрация, коментира „Ню Йорк таймс”.
„Използвам собствени пари и собствените си планове, защото искам да бъда напълно свободен. А сега федералното правителство е новият собственик на земята и не мога да работя в негова полза”, заяви артистът. Кристо ще фокусира усилията си върху работата по проекта „Мастаба” в Обединените арабски емирства.

Най-ново

Единична публикация

Избрани