Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран поднови опитите с балистични ракети

[post-views]
САЩ поставиха ултиматум на Русия за ракетите

iran-uvelichava-proizvodstvoto-na-balistichni-raketi-417313САЩ поискаха от Съвета за сигурност на ООН да се събере на извънредна среща за консултации, по повод проведения от Иран тест с балистична ракета. Според Вашингтон пускът е в пряко нарушение на действащите резолюции на ООН.
По данни на американското командване ракетният пуск е бил проведен през уикенда в района на иранската столица Техеран.
От Белия дом посочиха, че вече проверяват дали Иран не е нарушил резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забранят на  страната да прави опити с балистични ракети, които могат да носят ядрени бойни глави.
В отговор иранският външен министър Джафар Зариф е категоричен, че Иран няма намерение да атакува която и да е друга страна с балистични ракети, а пускът не е в нарушение с приетите резолюции на ООН.
От години международната общност смяташе ракетната и ядрената програми на Иран, като най-голямата опасност за глобалната сигурност.
През 2015 г. Великите сили и ислямската република постигнаха историческо споразумение, според което Техеран пое ангажимент да ограничи атомната си програма в замяна на отмяна на тежките икономически санкции. За новия американски президент Доналд Тръмп споразумението е пълен провал.

    

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани