Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестите срещу Тръмп продължават заради спорно назначение във Върховния съд на САЩ

[post-views]
Протестите срещу Тръмп продължават заради спорно назначение във Върховния съд на САЩ

TRUMP PROTESTСтотици американци излязоха на протест пред Върховния съд във Вашингтон. Гражданите се обявиха против избора на президента Доналд Тръмп да назначи консерватора Нийл Горсъч на вакантното девето място в трибунала. Предстои кандидатурата му да бъде гласувана в Сената.
На 49-годишна възраст Нийл Горсъч е най-младият номиниран за върховен съдия в последния четвърт век. Доналд Тръмп призова опозицията, в лицето на демократите в Сената, да подкрепят избора му за доброто на страната.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Това може би е най-прозрачният избор на съдия в историята. Аз съм човек, който държи на думата си и ще направя, както вече казах, нещо за което американският народ моли Вашингтон от много дълго време.”

Ако Нийл Горсъч бъде начначен на поста, той ще върне консервативното мнозинство във Върховния съд, който е един от стълбовете на демокрацията в САЩ. Горсъч може да повлияе на важни решения, свързани с контрола над личните оръжия, смъртните присъди и аборите, категорични са протестиращите. Те го определят като „борец за идеологията си, поставящ собствените си възгледи над Конституцията”.
Междувременно Доналд Тръмп, който влезе в Белия дом, с най-ниския рейтинг на одобрение, продължава да губи от доверието на американците. Проучване на Ройтерс показа остро разделение в обществото – 51% от гражданите категорично не харесват президента, докато 49% го подкрепят.

Най-ново

Единична публикация

Избрани