Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Принос към бойната готовност

[post-views]
Принос към бойната готовност

Когато боецът е всестранно осигурен в социално-битов план, службата не тежи.
След проверки за безопасни и здравословни условия в армията през миналата година военните формирования са подпомогнати с около 193 000 лв. С нашите пари, можем да кажем, че освен подобряване на условията на труд, се повишава и бойната готовност, изтъкна Валянов. Ръководената от него дирекция чрез отдела си „Социални дейности” осъществява цялостен контрол на дейността по безопасност и здраве в МО, структурите на пряко подчинение и БА. Миналата година са проверени 21 военни формирования и структури. След всяка проверка се изготвя план-програма за отстраняване на слабостите и финансов разчет за нужните средства, които дирекцията предоставя на формированията.

„Примерно водолазите в Белене и Стара Загора нямаха здрави костюми. Ние им дадохме пари, за да се купят нови, тъй като това пряко застрашава живота и здравето им. Хората бяха много доволни”, посочи Валянов. По същия начин са били купени каски за алпийския батальон в Смолян, както и лични предпазни средства за кораборемонтна работилница.

Дирекцията помогнала и на силите за специални операции. Бойците трябва да имат антифони, които едновременно да предпазват слуха им при стрелба и да им дават възможност да чуват командите. „Антифоните са около 500 лв. бройката. Заделили сме една сума, не можем да купим за всички, но постепенно ще им помагаме и на тях”, поясни Валянов.

По подобен начин от дирекцията осигурили на различни формирования средства за специално работно облекло, за лични предпазни средства, за подобряване на осветлението и на хигиената. От нашата програма и миналата и тази година сме отделили 50 000 лв. за видовете ВС – по 20 000 лв. за СВ и за ВВС, и 10 000 лв. – за ВМС, поясни Валянов.

Отдел „Социални дейности” се грижи и за спорта във войската, като през 2016 г. е организирал 9 общоармейски шампионата и първенства. В тях са участвали над 1200 военнослужещи. Спортната дейност се подпомага и от Национална военна спортна федерация (НВСФ). Тя е организирала 6 държавни военни първенства за мъже и жени, като в тях са участвали 28 войскови спортни клуба с над 6000 членове. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани