Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейският парламент одобри споразумението с Канада за свободна търговия

[post-views]
Валония спаси търговското споразумение между ЕС и Канада

cetaЕвропейският парламент одобри Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). С 408 гласа “за”, 254 “против” и 33 “въздържал се” депутатите подпечатаха договора. Част от разпоредбите ще започнат да се прилагат условно още от април.
Стотици протестиращи блокираха сградата на Европарламента и района около него в знак на недоволство от одобрението на споразумението.
Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), което беше подписано през октомври 2016 г., премахва голяма част от митническите тарифи, облекчава търговията, допринася за създаване на нови работни места, допринася и за отпадането на канадските визи за гражданите на ЕС, включително за българите.
Търговският обмен възлиза на повече от 60 млрд. евро на година и генерира 11,6  млрд. евро приходи за ЕС и 8,2 млрд. евро за Канада. Очаква се с премахването на почти всички тарифни ограничения, СЕТА да увеличи приходите и на двете страни с 20%. Въпреки че е официално одобрено, споразумението влиза в сила условно, тъй като много от важните въпроси трябва да бъдат ратифицирани допълнително или ще влязат в сила по-късно.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани