Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жан Клод Юнкер: Преговорите между ЕС и Великобритания ще се проточат

[post-views]
Великобритания обвинява ЕС, че нарушава права на гражданите ѝ

EU ANGLIAПреговорите между ЕС и Великобритания ще се проточат повече от две години. Това прогнозира председателят на ЕК Жан Клод Юнкер по повод предстоящия развод между Брюксел и Лондон.
Пред журналисти и участници на започналата в град Мюнхен международна конференция за сигурността, Жан Клод Юнкер е категоричен, че преговорите ще бъдат сложни, трудни и със сигурност ще се проточат във времето.
Юнкер допълни, че докато не бъде постигнато крайно споразумение с Великобритания, Лондон няма да може да води каквито и да е преговори за подписването на двустранни търговски споразумение с трети страни.      
Очаква се британския премиер Тереза Мей да стартира процедура по излизане от съюза в края на Март. Според Лисабонския тя трябва приключи до две години, ако ли не за всяко едно удължаване ще се иска одобрението на отделни национални парламенти.
За Юнкер първата глава, която най-вероятно ще бъде затворена по време на преговорите ще е тази, която определя правния статут на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания и британците, които живеят на територията на общността. 
Междувременно бившият британски премиер Тони Блеър обяви, че предприема „мисия“ за промяна на решението на британците за Брекзит. В реч пред проевропейската организация „Отворена Великобритания“ той изтъкна аргументите си, включително това, че напускането на съюза е заплаха за бъдещето на Великобритания. За него по-голямата част от хората, гласували на референдума за напускане на съюза, не им е било обяснено какво точно означава това.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани