Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Началникът на МБАЛ – Пловдив, полковник д-р Ангел Пеев: Получихме отлична акредитация

[post-views]
Началникът на МБАЛ – Пловдив, полковник д-р Ангел Пеев: Получихме отлична акредитация

15-angel-peevПолковник д-р Ангел Пеев е завършил медицина през 1989 г. Работил е в редица военни формирования на Българската армия. Защитил е специалностите „Авиационна медицина” и „Организация и тактика на медицинската служба”, магистър е по специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. От 3 януари 2012 г. е  началник на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Пловдив, към ВМА. Разговаряме с полковник д-р Пеев в навечерието на 25 февруари – датата, на която се навършват 128 години от създаването на лечебното заведение.

– Господин полковник, какво важно събитие за болницата бихте откроили през миналата година?
– През септември се проведе акредитация на нашето лечебно заведение. Оценката се извърши от експертна комисия, назначена от министъра на здравеопазването в състав от 7 души. На 10 ноември  се състоя защитата пред Висшия акредитационен съвет.

– Как завърши тази защита?
– Със заповед на министъра на здравеопазването, на МБАЛ –  Пловдив, за първи път от създаването й, беше присъдена акредитационна оценка за цялостна медицинска дейност – „отлична“ за срок от пет години.  „Отлична“ за срок от пет години е и оценката за всички клиники, отделения и другите медицински дейности. Такава е тя и за практическото обучение на студенти  от специалностите „Здравни грижи“ и „Управление на здравните грижи“, и специализанти за придобиване на специалностите „Нервни болести“, „Хирургия“ и „Вътрешни болести“.

– Може ли да споменете колко души обслужвате, като се има предвид, че в региона са разположени голяма част от военните формирования на Българската армия? 
– В момента болницата ни обслужва около 12 000 военнослужещи и цивилни служители от системата на Министерството на отбраната. През кабинетите на Консултативно-диагностичния блок преминават не само военнослужещи и цивилни служители, но и пенсионирани военнослужещи, ветерани и военноинвалиди, кандидати за кадрова военна служба и лица извън контингента на Министерството на отбраната. Може да се каже, че ние сме болницата с най-голям процент прегледи (около 73) на лица от заповядания контингент от Министерството на отбраната. През изминалата година в МБАЛ –  Пловдив, стационарно лечение проведоха  3 691 пациенти.

– Какви са пожеланията ви по повод 128-годишнината на Военна болница – Пловдив?
– С настъпващия празник искам да поздравя личния състав на Военна болница, всички да са живи и здрави, и да имат още много успехи, късмет и благополучие. Благодаря им за всеотдайността и положените усилия през годините. Благодаря на ръководството на ВМА за съдействието и подкрепата, която ни оказват. Честит празник, скъпи колеги!

15-vma-bolnica-plovdiv Щрихи от историята

Реално Военната болница в Пловдив съществува от 1885 г. Но първата заповед за създаването й е на министъра на войната полковник Сава Муткуров от  25 февруари 1889 г. С нея се разкрива Гарнизонна военна болница в Пловдив с 80 легла за долните чинове и 8 за офицерите.
През периода от 1938 до 1944 г. са били разкрити 6 отделения и 120 легла. По време на бомбардировките през 1944 г. болницата е евакуирана в Земеделския техникум в с. Садово – Пловдивски окръг, а в града са останали само тежко болните. 
В началото на 1950 г. военното лечебно заведение е преместено в сградата на бившата Католическа болница на бул. „Христо Ботев”, където е и до момента. Новото название –  Военна болница,  получава през 1955 г., като по това време тя разполага със 150 разкрити легла.
Осемдесетте години на миналия век са години на разцвет за Военна болница – Пловдив. В нея се лекуват годишно около 8 500 болни, правени са над 800 тежки операции, а в поликлиниката са се извършвали над 120 000 прегледа. От края на 1989 г.  влиза в сила нов мирновременен щат, като болницата запазва броя на леглата си – 320. 
През 2002 г. името се променя на Болнична база за активно лечение – Пловдив към ВМА-София. А от 2 юли 2009 г. тя се преименува на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – Пловдив, към ВМА. 

Обновление
През 2016 г. болницата има сключен договор с НЗОК по  96 клинични пътеки и 19 амбулаторни процедури. За годината са извършени 8 проверки от РЗОК, като само при една от тях са констатирани нарушения. От всички военни болници в страната (без София),  МБАЛ – Пловдив, е сключила договор по най-много специалности.
През 2016 г. завърши продължилият близо 3 години проект по програма за енергийна ефективност „Козлодуй“. Направена беше външна изолация, хидро и топлоизолация на покрив и сутеренна част, и сменена стара дограма. За годината бяха направени икономии за 40 000 лева от отопление, ток и топла вода. През 2016 г. е получена от ВМА нова апаратура. Обновени са 14 болнични стаи.

Мисията
МБАЛ – Пловдив, като основна структура на Военномедицинска академия, е многопрофилно лечебно заведение за извънболнична и болнична помощ към Министерството на отбраната с мисия да укрепва, запазва и възстановява здравето на военнослужещите и гpажданските лица от системата на Българската армия. Да извършва експертиза за тяхната годност, да развива нови методи за профилактика, диагностика и лечение. Да подготвя висококвалифицирани специалисти и активно да участва в системата на националното здравеопазване чрез оказване на спешна медицинскапомощ, медицинско осигуряване на пострадали при кризисни ситуации от военен и невоенен характер и чрез оказване на високо  специализирани медицински услуги на граждани.

Активно лечение
В съответствие с Правилника за устройство и дейността на МБАЛ – Пловдив, утвърден от началника на ВМА –  София, болничната база осъществява активно лечение по клинични специалности хирургия, вътрешни болести, неврология, анестезиология и реанимация, офталмология, оториноларингология, УНГ болести, физикална терапия и рехабилитация. Болницата е база за специализация на висши медицински кадри по вътрешни болести, неврология и хирургия, както и практическо обучение на студенти от Медицинския колеж към Медицински университет – Пловдив.
 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани