Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На крачка от успеха – „Сляпата Вайша” се размина с „Оскар”

[post-views]
На крачка от успеха – „Сляпата Вайша” се размина с „Оскар”

e7d12c7438d9875b247ad41ce3c0561dНа крачка от успеха остана българската следа в тазгодишните награди „Оскар”. Живеещият в Канада аниматор Теодор Ушев беше номиниран в категорията късометражна анимация за филма си „Сляпата Вайша”, но не успя да си тръгне с престижното отличие.
Напълно очаквано мюзикълът „Ла Ла Ленд” е големият победител на 89-ите годишни награди „Оскар”. Лентата получи 6 отличия от общо 14 номинации. Освен в основните категории за режисьор (Деймиън Шазел) и за актриса в главна роля за Ема Стоун, „Ла Ла Ленд“ беше отличен за сценография, саундтрак, оригинална песен и операторско майсторство.
Изненадата на вечерта всъщност се оказа гаф. Голямата награда за най-добър филм бе връчена погрешно. Първоначално за победител беше обявен „Ла Ла Ленд”. По средата на благодарствените речи се оказа, че на обявяващият наградата е даден грешен плик и всъщност „Оскар” се присъжда на филма „Лунна светлина”. Филмът на режисьора Бари Дженкинс разказва за съзряването и себеосъзнаването на младо момче от афроамерикански произход в Маями в средата на 80-те години. Лентата получи общо 3 отличия, включително за най-добър актьор в поддържаща роля.
Бари Дженкинс – режисьор на филма-победител:

„Много ясно, много ясно, дори в мечтите ми не съм си представял, че това може да се случи. Но мечтите да вървят по дяволите, край, това е истина“

Статуетка за главна мъжка роля получи Кейси Афлек за „Манчестър край морето“. Филмът беше отличен и за най-добър оригинален сценарий.
Тазгодишната церемония се отличи с острата си политическа риторика, в която главно действащо лице беше американският президент Доналд Тръмп.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани