Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вицеадмирал Емил Ефтимов:Трябва да изповядваме еднакви стандарти

[post-views]
Адмирал Емил Ефтимов: Модернизацията на Българската армия е в ход, оптимист съм и за проекта на Сухопътните войски

– Господин вицеадмирал, каква е връзката между инициативата за федеративната мрежа и за свързаност на силите в НАТО?11-evtimov
– Да, има такава връзка, но първо да започнем с федеративната мрежа по отношение на тренировки и учения. Вглеждайки са малко по-дълбоко в обучението и тренировките в натовски контекст, ние трябва да си представим, че пред НАТО стои въпросът, как да тренира своята командна структура, как да тренира своите оперативни щабове, как да тренира щабовете към които са афилирани (принадлежащи) сили. Това означава различен вид подготовка. 
След това продължаваме по-надолу. Как да се осъществява, например, подготовката при постоянните военноморски групи на НАТО. Или как се осъществяват подготовките на ВВС. Така, че когато говорим за федеративност и за свързаност се стремим да поставим такива цели и да изградим такива способности, които могат да дадат съвместен ефект. Не бива всяка една структура да тренира, базирайки се на тясно ведомствени цели и задачи. 
След това отиваме към процеса на индивидуално и колективно обучение, и образование в НАТО. Там също има различни аспекти. 


– В конференцията участват и представители на партньорските държави…
– Да, затова продължавайки нататък излизаме от контекста на НАТО и отиваме към работата на Алианса с партньорите. А партньорите са много, не само по отношение на обучение и образование, но и по отношение на ученията. Целта е да се свърже всичко това в една система, която непрекъснато да отчита реалностите, да съумява да анализира и да извлича това, което е най-важно и да структурира подготовката по-нататък.
Затова, ако се вгледате в тази конференция по-надълбоко, ще се окаже, че това е форум, на който се срещат практически представителите на всички тези нива на обучение, които споменах. Защото в рамките на конференцията имаме обща работна среща на висшия офицерски състав. Това са генерали, специалисти, които се занимават с обучението на командната структура и на структурите на НАТО, към които има афилирани сили. След това имаме среща по подготовката и ученията, след това по индивидуалната подготовка и образованието. Имаме форум на ръководителите на структурите за подготовка и учения в НАТО и в страните партньори. Имаме редовна годишна среща на началниците на образователните центрове. Това са центрове в партньорски държави, които провеждат обучение и образование по стандартите на НАТО. Те са сертифицирани от НАТО, за да изпълняват тази дейност. Всичко това изисква една голяма федеративност и една структура, която да го разглежда в целия му комплекс.


– Какво научаваме от уроците на така наречения „Crisis Management” (Управление на кризи)?
– Има процес на генериране на сили. Генерирането на сили е решение на суверенните държави да дадат своя принос, но да го дадат със сили и средства, които отговарят на определени стандарти. По този начин се съкращава подготовката преди дадена операция и се постига по-голяма ефективност по време на провеждането й. Затова НАТО прилага комплексен подход в обучението и тренировките, не само вътре в Алианса, но и в партньорските държави. Защото знаем, че в Афганистан, например, партньорското участие е значително. Затова, за да работим заедно трябва да изповядваме еднакви стандарти и това е работата на тази конференция.   
 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани