Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Големите четири искат Европа на различни скорости

[post-views]
Големите четири искат Европа на различни скорости

13-merkel-oland-rahoi-jentiloni-es-4Само преди година решението на Германия, Франция, Италия и Испания щеше да е абсурдно. Днес Брекзит променя целия Европейски съюз и кара лидерите на държавите членки да се питат как трябва да продължи съществуването на най-богатия и най-мирния алианс в света. 
В понеделник френският президент Франсоа Оланд събра на неформална среща във Версай германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на Италия и Испания – Паоло Джентилони и Мариано Рахой. В общата декларация преди работната вечеря четиримата се обявиха за единство на ЕС, но и за „Европа на различни скорости“, при която страните членки на общността ще се стремят към по-силна интеграция, но всяка ще избира своето темпо. 
„Единството не е еднаквост“, заяви домакинът на срещата Оланд. „Това е причината, поради която пледирам за нови форми на сътрудничество, за нови проекти, за онова, което се нарича диференцирани сътрудничества“, каза той. Според него няколко страни могат да вървят напред по-бързо и по-далеч в области като отбраната, като еврозоната чрез задълбочаване на европейския икономически и валутен съюз, като фискалното и социалното хармонизиране, като културата или политиката за младежта. Оланд добави, че ще става дума за по-бърз и по-силен напредък на няколко страни, без други да са отстранени, но и без други да могат да се противопоставят.
Според Агнела Меркел друг полезен ход пред Европа няма „Трябва да имаме смелостта да приемем, че някои държави се движат напред и напредват по-бързо от други”, заяви тя.
„Ако Европа спре и не се развива, тогава това творение на мира рискува да изпадне в опасна ситуация по-бързо, отколкото си мислите. Разбира се, това сътрудничество ще остане отворено за всички и никой не трябва да се чувства изключен”, заяви Ангела Меркел за Ройтерс. „Трябва да имаме куража някои страни да продължат напред, ако никой друг не иска да участва. Европа на различните скорости е необходимост, иначе вероятно ще останем блокирани на едно място“, каза Меркел.
Джентилони подкрепи различните степени на интеграция, за да може Европа да има различна реакция на различни амбиции. Рахой каза, че Испания е готова да продължи напред с интеграцията „с всички онези,които искат да участват в нея“. Според него трябва да бъде приключено изграждането на банков съюз и да се задълбочи координирането на икономически политики, „за да направим икономиките си по-конкурентни“.
Срещата предхождаше събирането на европейските лидери в Брюксел, насрочено за четвъртък, което се състоя преди срещата на върха в Рим по случай 60 годишнина от основаването на Евросъюза. На първи март председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи пет сценария за бъдещото развитие на ЕС. 

13-junker5 сценария за развитието на съюза

На първи март председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи Бяла книга за бъдещето на Европа, която е приносът на Комисията към срещата на върха в Рим на 25 март 2017 г. В Документа Юнкер предлага пет сценария за развитие,  които предлагат поглед към потенциалното състояние на Съюза до 2025 г. в зависимост от избора, който Европа ще направи. 
Сценарий 1: Продължаваме, както досега– ЕС-27 се съсредоточава върху изпълнението на програмата си за положителни реформи. Европейците могат да карат автоматизирани автомобили, но може да се сблъскват с проблеми, когато пресичат границите, защото продължават да съществуват някои правни и технически пречки.
Европейските граждани като цяло могат да пътуват зад граница, без да трябва да спират за проверка на документите. Поради засилените проверки за сигурност на пътуващите им се налага да отиват на летището или гарата много преди заминаването.
Сценарий 2: Остава само единният пазар – единният пазар постепенно застава в центъра на ЕС-27, тъй като 27-те държави членки не успяват да намерят общ език във все повече области на политиката. Преминаването на границите с цел бизнес или туризъм става трудно поради редовните проверки. Намирането на работа в чужбина е по-трудно, а прехвърлянето на пенсионни права към друга държава не е гарантирано. Хората, които се разболяват в чужбина, понасят големи медицински разходи. Решаването на проблеми, които засягат повече от една държава членка, става по-трудно.
Сценарий 3: Тези, които искат да правят повече, правят повече – ЕС-27 продължава както досега, но дава възможност на желаещите държави да правят повече заедно в определени области, като отбраната, вътрешната сигурност или социалните въпроси. Възникват една или няколко „коалиции на желаещите“. 15 държави членки създават полицейски и магистратски корпус за борба с трансграничната престъпност. Информацията, свързана със сигурността, се обменя незабавно, защото националните бази данни са напълно свързани помежду си. Правата на гражданите, гарантирани от правото на ЕС, варират в зависимост от това къде живеят хората.
Сценарий 4: Правим по-малко, но по-ефективно – ЕС-27 се съсредоточава върху постигането на повече и по-бързи резултати в избрани области на политиката, като прави по-малко в други области, за които се смята, че действията му нямат добавена стойност. Вниманието и ограничените ресурси са насочени към определени области на политиката. Европейски орган за далекосъобщенията ще има правомощия да освобождава радиочестоти за трансгранични комуникационни услуги, например честоти, използвани от свързаните автомобили. Той също така ще защитава правата на потребителите на мобилни услуги и интернет навсякъде в ЕС. Нова европейска агенция за борба с тероризма помага за възпирането и предотвратяването на тежки нападения чрез системно проследяване на заподозрени лица.
Сценарий 5: Правим много повече заедно – държавите от ЕС решават да споделят повече правомощия и ресурси и да вземат повече решения заедно във всички области. Вземат се по-бързи решения на европейско равнище, които бързо се прилагат. Европейски граждани, които искат да подадат жалба срещу предложение за финансиран от ЕС проект за вятърни турбини в тяхната местност, не могат да се свържат с отговорния орган, защото им казват да се обърнат към компетентните европейски органи. Съществува риск от отчуждаване на части от обществото, които чувстват, че ЕС няма легитимност или че е отнел твърде много правомощия от националните власти.

България: ЕС да запази целостта и солидарността си

България няма полза от допълнително фрагментиране на Европа на ядро и периферия, каза вицепремиерът по подготовката на българското председателство на Европейския съвет`2018 Деница Златева след заседание на МС. На него правителството заяви позицията на страната ни за заседанието на Европейския съвет, което се провежда вчера и днес в Брюксел, където България се представлява от президента Румен Радев. Вицепремиерът заяви важността на националната ни позиция и коалициите с други държави членки, за да постигнем по-голяма интеграция. 
И в момента в Европа има няколко различни кръга на развитие и влияние, каза Деница Златева – еврозоната и Шенгенско пространство. А от 5-е сценария за бъдещето на ЕС някои от вариантите предполагат развитие на 2 скорости. По отношение на Шенген за нас на този етап е от изключително значение да получим пасивен достъп до информационната система, което ще ни гарантира в реално време да можем да сверяваме данни за преминаващите през границата. 
Позицията, която България ще изрази в Брюксел днес, е свързана със запазване на целостта, единството и солидарността на ЕС. След публикуването на Бялата книга  от президента на ЕК Юнкер за развитието на Съюза в годините до 2025-а дебатът за развитието, реформирането и посоката на ЕС тепърва започва, според вицепремиера Златева. Срокът за формиране на националното ни виждане е до заседанието на ЕС през декември. Темата за реформите и за пътя, по който ще се развива ЕС, ще е основна тема и по време на българското председателство. 
В Брюксел България ще подкрепи Доналд Туск в преизбирането му като председател на Европейския съвет.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани