Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отличен от военната олимпиада

[post-views]
Отличен от военната олимпиада

29-voenna-olimpiada-bg
Алпийците ни се представиха на високо ниво в Сочи.
Българският военен спорт постигна нещо немислимо досега със спечелването на пет медала от третите Зимни военни игри в Сочи. След Италия и Франция Русия прие военната зимна олимпиада, а това което направиха родните спортисти ще остане завинаги в историята.
Ще припомним, че от популярния руски курорт българските воини се върнаха с двете отличия на Станимир Беломъжев в ски ориентирането, на Антония Григорова отново в ориентирането, както и на биатлонистите Владимир Илиев и Красимир Анев. Това са наши представители от Центъра за високо спортно майсторство, но изключително висока оценка трябва да бъде дадена и на останалите ни състезатели, тъй като редовите воини не отстъпваха на именитите си колеги. Още повече, че в отборните надпревари в алпийските ски нашите отбори заеха четвърти места, а в други тимове имаше състезатели като асът от Световната купа Хорошилов.
„Наистина сме изключително горди от постигнатото на тези игри. Пет медала не са печелени никога досега нито на зимни, нито на летни състезания от такъв висок форум, което издига много авторитета на българския военен спорт. Но на първо място искам да благодаря за помощна от Министерството на отбраната, Националната военна спортна федерация и Министерството на младежта и спорта, които направиха възможни подготовката и пътуването за тези игри. Трябва да подчертая, че разполагахме и с екипировка на високо ниво, а имаше подкрепа и от СИЗМ.
Организацията на самите игри пък бе просто на олимпийско ниво. Трасетата бяха от игрите преди три години, използваха се и построените тогава съоръжения. Трябва да отбележим и съответните церемонии по откриване и закриване на игрите.
След завръщането от Сочи получихме поздравление от заместник – министър Стефан Петров. Иначе нашите амбиции да затвърдим това представяне и да работим за издигането на военния спорт още повече“, коментира за БА полковник Венелин Дерибеев, водач на българската делегация в Сочи.

Александър Кирилов

Най-ново

Единична публикация

Избрани