Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спорът между Турция и ЕС се разраства

[post-views]
Напрежение – Турция заплаши Холандия с военни санкции

tureu0Редицата европейски лидери остро осъдиха поведението на Турция. Анкара продължава да обвинява западните демокрации в нацизъм, след като няколко европейски страни забраниха провеждането на демонстрации, инициирани от турското правителство в подкрепа на предстоящия референдум.
Войната на думи продължава с пълна сила. Ден, след като Холандия отказа да разреши на самолет с турски политици да кацне страната, турският външен министър Мевлют Чавашоглу пред турската диаспора в Северна Франция атакува отново холандското правителство.

Мевлют Чавашоглу – министър на външните работи на Турция:

„Холандия е столица на демокрация, но казвам това в кавички, защото за мен това е столицата на фашизма.”

През уикенда спорът достигна до точката си на кипене, след като полицията в холандския град Ротердам, разпръсна про-турски митинг. До насилието се стигна, след като холандското правителство не позволи на самолет с високопоставени турски представилите да кацне в Ротердам и това разпали страстите сред демонстриращите. Холандският премиер Марк Рюте е категоричен, че поведението на Анкара е неприемливо.

Марк Рюте – министър-председател на Холандия:

„ Някои турски политици говорят за нацизъм и фашизъм по отношение на Холандия. Страната, както посочи и кметът на Ротердам, е бомбардирана от по време Втората световна война от нацистите. Подобни приказки са напълно неприемливи. Не виждам никакъв начин ние да се извиняваме на някого, по-точно те трябва да се извинят за това, което правят.

През уикенда турският президент Реджеп Таип Ердоган отиде още по далеч, като сравни Холандия със страна от третия свят.

„Холандия не се държи като страна от ЕС. Поведението й е като на някоя бананова република. Светът стана свидетел, че всички тези, които четат лекции на Турция за правата на човека, върховенството на закона и демокрацията, всъщност са толкова далеч от тези ценности.

Наред с Германия и Холандия Австрия също наложи забрани  провеждането на инициирани от турското правителство митинги, в подкрепа на предстоящия референдум за промени в турската Конституция. Новите търкания допълнително обтягат  отношенията между Турция и ЕС, които са в една от най-ниските си точки от години насам. Много страни от Стария континент не одобряват масовите чистки в Турция, след неуспешния военен преврат миналия юли.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани