Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентарните избори в Холандия – първи тест за популистките партии през 2017 г.

[post-views]
Парламентарните избори в Холандия – първи тест за популистките партии през 2017 г.

netherlandsВ Холандия се провеждат избори за парламент. Вотът се следи с голям интерес, защото е първият голям тест за популистките партии в Европа през 2017 г. Според последните социологически проучвания анти-ислямската и анти-европейската Партия на свободата има реален шанс да спечели най-много гласове.
Имиграцията, ислямът и популизмът са трите ключови думи, които оформят предизборната кампания в Холандия. Въпреки разнообразния политически пейзаж основната битката е между Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте и националистическата Партия на свободата на Герт Вилдерс. С обещания да извади Холандия от ЕС, да затвори всички джамии и да забрани Корана в страната, Вилдерс се радва на значителна подкрепа от не малка част на гласоподавателите.

Герт Вилдерс – лидер на Партия на свободата:

„Знаете ли, след всички атаки в Германия и Европа от миналата година, ако не се защитим срещу това, ако ни е страх да гледаме на Исляма такъв, какъв то е, и не говоря само за джихадистите, а като цяло за религията, може да сте сигурни ще няма вече да съществуваме като холандци.”

В последния си предизборен апел към холандците премиерът Марк Рюте, който се бори за трети мандат, призова хората да се изправят срещу опасния популизъм и категорично заяви, че страната трябва да остане в ЕС.

Марк Рюте – министър председател на Холандия:

„Няма да има Некзит. Искам да запазя страната сигурна, стабилна и просперираща.Това означа, че ние трябва да сме членове на международни организации като НАТО, като ЕС, защото това генерира много работни места чрез търговията. 1 милион и 500 хиляди работни места са пряко свързани само от Европейския вътрешен пазар.”

Независимо, че партиите на Рюте и Вилтерс са фаворитете  от години в 150 местния холандски парламент влизат една дузина партии. Дори и националистите да спечелят вота, шансът да формират правителство е нулев, защото водещите политически сили са категорични, че няма желание да влизат в коалиция с Герт Вилдерс.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани