Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За вота е задействан механизъм за киберсигурност

[post-views]
Ирландия ще гласува на референдум за премахване на текста от конституцията, според който мястото на жената е у дома

14-glasuvane-urnaИма готовност на границата да бъде направено всичко необходимо, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев след заседанието на МС, в коментар на очакванията за мигрантски натиск и едновременно с това – на струпване на автобуси от Турция за изборите. Според него, в момента необходимост от допълнителни действия няма. 
Но както МВР, така и МО, каза той, са ангажирани в изпълнение на тази обща задача по охрана на границата и имат готовност с допълнителни усилия да поемат допълнителни задачи. Няма да се затваря границата или секции в чужбина, както призовават някои политици, защото това би нарушило избирателния кодекс, заяви Стефан Янев. И обеща по повод организацията на вота всичко да работи нормално. За вота отговорността на изпълнителната и на четвъртата, медийната власт е еднаква, отбеляза вицепремиерът.
С аргумента, че става дума за външни отношения, той не коментира разговорите в МВнР с посланика на Турция Гьокче. И допълни, че разговорите с посланика са в рамките на добрия дипломатически тон в спазване на Виенската конвенция и всички останали документи, които регламентират двустранното сътрудничество. В момента трябва да си дадем сметка, че както у нас и в други европейски държави сме в предизборна ситуация, така и в Турция ситуацията е подобна преди референдума през април. Вицепремиерът допусна, че в този смисъл има свръхактивност на определени нива, които не бива да приемаме като извънредни и притеснителни.
Стефан Янев не коментира заявката на Турция за преразглеждане на споразумението й с ЕС за бежанците. И потвърди, че имаме пълна готовност да реагираме при ново развитие на ситуацията. Но той не очаква в отговор на едно политическо изявление да следва съответното действие. И призова да не смесваме политическото говорене с реалната оперативна обстановка на границата. В момента няма промяна на обстановката там, а всички политически действия и коментари се следят и се анализират.
По отношение на риска от хакерски атаки са предприети мерки, като е задействан механизъм за киберсигурност под егидата на МС с ангажираните при пренос на данни между районните и Централната избирателна комисии ведомства. Там имаме пълна готовност да решим вероятни проблеми, заяви Стефан Янев.
Сигнали за нередности в предизборния процес има, но те са относително по-малко, отколкото преди други избори, каза вицепремиерът. Самият служебен премиер проф. Герджиков лично проверява подготовката на изборите – досега в Русе, след което следват Благоевград и Велико Търново.
Заявленията за гласуване в чужбина са повече от тези за президентските избори, каза Стефан Янев и прогнозира по-голяма активност за вота на 26 март и евентуално напрежение заради необходимостта за удължаване на времето за гласуване в някои секции – евентуално в Лондон, Германия и Турция.

Най-ново

Единична публикация

Избрани