Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Стайко Прокопиев: „Noble Jump 17“ ще е тест за нас

[post-views]
Полковник Стайко Прокопиев: „Noble Jump 17“  ще е тест за нас

6-vertolet-voenniРоден е на 21 авгст 1966 г. в Хасково. Завършил е ВВОУ „В. Левски” – В. Търново, ВА „Г. Ст. Раковски”, Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон, както и курсове в Канада, Германия и САЩ. 
Започва офицерския си път като командир на танков взвод и преминава през длъжности като началник на учебен център за подготовка на новобранци, щабен офицер в оперативните отдели в щабовете на танкова бригада, армейски корпус, Главно оперативно управление на ГЩ, началник на направление и държавен експерт в дирекция „Стратегическо планиране”, съветник по отбранителните въпроси в българското представителство в ЕС. 
От средата на 2015 г. е командир на BGR NFIU. Семеен, има дъщеря и син. Владее руски и английски език. 
Хобито му е риболовът, но за него – друг път. Сега на дневен ред са ученията…

 

– Г-н полковник, в кои основни учения предстои да участват военнослужещите от щабния елемент през тази година? 
– Основните учения са две. „Noble Jump II 17”, което е учение на НАТО, и „Saber Guardian 17” – учение, провеждано от командването на силите на САЩ в Европа. И двете учения са многонационални. Участват представители на редица държави-членки на НАТО. „Noble Jump II 17”  е многонационално учение, провеждано от съвместното командване на силите на Алианса в Неапол. Като цяло то ще бъде разгърнато на територията на три държави – Гърция, България и Румъния, като акцентът пада върху България и Румъния. По мащабите си „Saber Guardian 17” е най-голямото учение за годината, което се планира за провеждане в югоизточната част на Европа, на територията на страните-членки. Може да се каже, че то е аналогично на „Anaconda 16”, което се състоя през миналата година в Балтика и Полша, въпреки, че има леки различия в концепцията и в самото изпълнение на учението.  
 

6-prokopiev– Каква е ролята на NFIU в подготовката и организацията на предстоящите учебни прояви на българска територия?
– Ние сме твърде малки като структура, за да участваме в организацията. Специално за „Noble Jump II 17” бих казал, че сме една от обучаваните категории като щабен елемент в силите на НАТО. Разбира се, участваме активно в самата подготовка. Имаме участие в конференциите на ученията, където се разискват различни детайли относно начина на организирането. Но ние не сме водещи в това отношение. Друг е въпросът, че ученията имат няколко фази. Едната е планиращата фаза на реалните действия на самото учение. Там имаме строго определа роля и място в етапа оперативно планиране. Към настоящия момент участваме активно в процеса на планирането, съобразно нашата мисия и задачите, които имаме. В „Saber Guardian 17” не сме от обучаваните категории щабове и подразделения. Там нашето участие е на базата на проведените дискусии с американската страна и се състои в това да подпомогнем развръщането и функционирането на щаба на ръководството на учението, като допринасяме с определен брой специалисти за формирането на този щаб. Възможно е на по-късен етап, в хода на провежданите конференции, да се дефинират и допълнителни задачи към NFIU. Готови сме в рамките на нашата мисия и задачи, способности и ресурси, да допринесем за това учение.
 

– На какъв етап е към момента подготовката на ученията, какво е извършено досега?
– Подготовката на двете учения започна почти едновременно през миналата година. Във времето така наречената изпълнителна част на „Noble Jump II 17” ще бъде преди „Saber Guardian 17”. Определено подготовката за „Noble Jump II 17” е в много напреднала фаза, включително различни щабни тернировки. Но реалното изпълнение на планираните дейности ще бъде през май-юни. Докато при „Saber Guardian 17” предстои финална планираща конференция, която ще се състои в България. Бих казал, че и двете учения са в много напреднала фаза, като първото – „Noble Jump II 17” има и елемент на изпълнение.
 

– Кои са основните учебни въпроси, по които участниците ще тренират по време на ученията?
– „Noble Jump II 17” е натовско учение и за първи път ще се тренира реално развръщане на елементи от VJTF (Very High Readiness Joint Task Force – Силите за незабавен отговор на НАТО – б. р.), които са в режим на готовност, в дежурство на нашия театър – югоизточния. Досега това е правено само под формата на командно-щабни учения, виртуално и т. н. Част от дежурните сили на НАТО с висока степен на готовност реално ще се придвижат, някои от тях – през България. Това ще позволи на българската страна, съвместно с нас, да осигурим поддръжката от страната-домакин за преминаващите войски на НАТО.
 

– Какви новости ще бъдат приложени по време на ученията, кое ще ги отличава от подобни прояви досега у нас и в чужбина?
– Ще се фокусирам върху „Noble Jump II 17”. Основното е, че за първи път реално ще се осигуряват войски, които са от сухопътния компонент на VJTF, от дежурния NRF (NATO response force – Силите за отговор на НАТО – б. р.) – формированията, които са в дежурния пакет от NRF за тази година. Става дума за осигуряването на придвижването на реални войски по сценарий, близък до възможните сценарии, които диктуват използването на NRF-силите.
 

– Смятате ли, че щабният елемнт ще може да изпълни задачите си по време на тези предизвикателства?
– Въпросът не е дали може. Трябва да ги изпълним! За нас специално първото учение – „Noble Jump II 17” е тест за това, което сме тренирали, това, за което сме се подготвяли по време на предишни щабни тренировки и учения на НАТО, както и при участието ни в националното учение „Щит 16”. Искаме на практика да потвърдим това, което е декларирано – че сме постигнали пълни оперативни способности. Аз като командир и останалият личен състав сме готови да го демонстрираме.

6-voenenВсичко започва от една ремонтна площадка

Когато първите български офицери бяхме назначени тук, това беше ремонтна площадка, казва полковник Прокопиев. В момента центърът се помещава в напълно обновена и добре поддържана база, с удобни работни помещения.
В началото първите новоназначени в NFIU били в стаи в съседство. Те виждали как всеки ден, стъпка по стъпка се изграждат и оборудват помещенията на щабния елемент. Всичко беше извършено в изключително кратки срокове, като едновременно се работеше във всички направления – както по инфраструктурата и комуникационно-информационната система (КИС), така и по подбора и подготовката на личния състав на NFIU, изтъква полковник Прокопиев. 
Успоредно вървял и процесът по сглобяване на щабния елемент, защото аналогични структури преди това не са съществували. „Не можеш да отидеш в деловодството, да отвориш съответната папка и да видиш как е правено преди 15 години. NFIU-тата като цяло в доктринално отношение са изключително нови структури в НАТО. Когато започнахме, ние не същестувахме в нито един доктринален документ на Алианса”, заявява полковник Прокопиев. Постепенно НАТО детайлизира мисията, ролята и задачите на щабните елементи, това отнема време, но е отворен процес, който се контролира, казва той.
По думите му в момента щабният елемент е попълнен с личен състав, ако не изцяло, но близо до 100 процента.
„При мен служат около 40 военнослужещи, представители на 10 държави-членки на НАТО. Процесът зависи от политиките на всяка една изпращаща държава. Вече имаме и ротация на част от личния състав”, посочва полковник Прокопиев.
Той пояснява, че ротирането на персонал за структури на НАТО става на базата на политиките, които има всяка страна. „Примерно, някои държави ротират през 6 месеца, други – на 1 година. Масово е на 3 години. Но това зависи от решенията и политиките, които има всяка изпращаща страна-членка”, казва командирът на BGR NFIU. За българския персонал срокът е 3 години, с опция за удължаване с една година по желание на военнослужещия.
Първите български офицери – 7 души, включително полковник Прокопиев, са назначени през юли 2015 г. Те започват изграждането на щабния елемент 
буквално от бял лист хартия на базата на задачите, които идват от НАТО. „Но не трябва да пропускаме огромната роля на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната по създаването на първоначална организация. Защото цялата отговорност за изграждане на NFIU като инфраструктура, КИС и личен състав, легна на плещите на 8-те държави-членки, които са предложили развръщането на такива елементи на техните територии”, обяснява полковник Прокопиев.
Той е категоричен, че досега чуждестранните военнослужещи в NFIU с отговорност изпълняват задачите, поставени им от техните национални командири и началници. По думите му, те са отдадени на 100 процента в рамките на работното време на каузата на щабния елемент. Всеки допринася с опита, който има от предишните си служби в международни организации, както и в националните формирования, щабове и войски. 
„Създаден е добър колектив. Работната атмосфера е добра. Разбира се, не минаваме и без предизвикателства в тази област. Ние сме живи хора. Нещата се решават. Имаме изградени системи за решаване на казуси в цялата област на функциониране на щабния елемент, включително и тимбилдинг”, заявява полковник Прокопиев. Той допълва, че нито един военнослужещ в NFIU няма претенции извън това, което е записано в основополагащите документи за създаването и функционирането на щабния елемент. 
И тъй като практиката неизбежно налага промени в нормативната база е създадена междуведомствена работна група, която е изготвила пакет от предложения за промяна в 4 закона. Текстовете имат подкрепата на ръководството на МО и чакат думата на новия парламент.

6-voenni-uchenieНачалото е на 3 септември 2015 г.

Българският щабен елемент беше открит тържествено на 3 септември 2015 г. Това е първата многонационална натовска структура на наша територия.
Създаването на щабни елементи в няколко страни от Алианса, включително и България е замислено година по-рано. На срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г. е приет план за действие за гототовност на НАТО, чиято цел е засилване на способностите на Алианса. Решено е да се създадат щабни елементи за интегриране на силите на НАТО на териториите на страните-членки, с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Тези структури с със статут на международен военен щаб. Идеята е да има по-добро взаимодействие между националните сили и Силите за незабавен отговор на НАТО при възникване на военно-политическа криза. Приоритет е планирането на операции по чл. 5 от Вашингтонския договор, както и провеждането на многонационални тренировки и учения на територията на страната.
Със свое решение от 9 април 2015 г. българското правителство одобрява разполагането на такава структура у нас. Изграждането на BGR NFIU се извършва само за няколко месеца. Още със създаването си щабният елемент се включва в национални и международни учения. Сред тях са „Есен 15” и организираното от Съюзното командване на НАТО в Неапол „Naples Journey 15”.
Програмата на тренировъчните прояви през 2016-а също е наситена, като се откроява участието на BGR NFIU в „Dacian Lynx 2016”. В това командно-щабно, компютърно подпомагано учение се включват около 250 военнослужещи от 11 страни от НАТО, от районите за постоянна дислокация на щаба на Многонационалната дивизия – югоизток и щабните елементи на НАТО в България и Румъния.
През юли същата година на срещата на върха във Варшава са декларирани пълните способности на BGR NFIU. При честването на първата годишнина от създаването му, българският щабен елемент получи своя представителен флаг.


 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани