Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Книга представя 24 пехотни полка

[post-views]
Книга представя 24 пехотни полка

15-KORICAМинистър Стефан Янев: 

Искам да ви благодаря за носенето на пламъка на родолюбието и на паметта, военната памет, не само на нашите предшественици, а и за поколението на нашите бивши командири, които са сред нас. Защото тази памет е това, което ни сплотява и държи, и трябва да ни напомня, че за да бъдем всички ние тук и сега, хора са загинали.

Специална благодарност на Асоциацията на СВ за втората книга от алманаха – това е постижение, необходимата втора крачка в правилната посока.

Знаем, че в съвременната ни история Българската армия се изтегли от много гарнизони, но все още и там имаме съмишленици и хора, които мислят за нас и милеят за българското и родното.
Това е книга, която си заслужава, успях да я разгърна, да разгледам определени исторически факти, които в ежедневието понякога забравяме. Желая ви успех в бъдещите начинания и чакам третата книга.

Добромир Тотев: 

Удоволствие за мен е да видя резулатата от плана за честване на 100 г. от Първата световна война (Тотев е председател на организационния кометит за честванията – б. р.) Планът се превърна в реални дейности – книги, изложби, паметници, реновираният влак, който се е използвал през 1916 г. Млади хора бяха увлечени в тази дейност. Много факти излязоха сега, във връзка с честванията.

Тази година продължаваме, пак сме направили плана, групата ще разпредели средства. Радвам се, че една такава на практика административна дейност се превръща в реални резултати, които имат ефект сред обществото.

Академик Георги Марков: 

Алманахът е уникален! Бих го препоръчал на всяко българско семейство. Книгата е изключително полезна. Такъв алманах досега не е издаван като съдържание, като фактология. Колегите много са се постарали. За пръв път и двете Балкански войни и двете световни са подредени една след друга. Имаше години, когато прескачахме Първата световна година. От Балканските преминавахме направо във Втората световна война. Но тук е спазен научният подход. Вярвам, че като книгата излезе и в интернет, младите хора ще разберат, че не са случайно тук и сега. Защото за всеки от нас е загинал човек. Успех, чакам третата книга.
15-NIGA
Бригаден генерал от резерва Валентин Цанков, заместник-председател на УС на АСВБ:

 Това е третата книга, излизаща от печат, от интегрирания проект „Българско военноисторическо наследство”, което е по идея на АСВБ и плод на съвместните усилия на асоциацията, фондация Българско военноисторическо наследство, Военна академия и НВИМ. Много хора не вярваха в успеха на това начинание, много бяха против, други не го подкрепяха, но то набира сили. Предстои да излезе от печат, може и след месец, том втори от историята на СВ. Влиза за печат и книга трета, и четвърта от алманаха. Доколкото е известно, усилено се работи и по том трети от историята на СВ за периода от 1945 до 2004 г. Това е книга не за историци. Книга за масовия читател, за хората на България, за млади и стари.

Втората книга от поредицата „Българската пехота” от Алманаха на Сухопътните войски  на България беше представена неотдвна в Централния военен клуб в София. В новия том са предствени 24 пехотни полка от Българската армия. 

Първата книга от алманаха излезе от печат през 2012 г. Тя беше посветена на първите 12 пехотни полка от Българската армия.

Сегашното представяне премина при голям интерес. Сред присъстващите в пълната зала в Цнтралния военнен клуб в столицата бяха министърът на отбраната Стефан Янев, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров и неговият заместник генерал-майор Тодор Дочев, военнослужещи, ветерани, граждани.
Обичам историята, гордея се, че съм българин и колкото повече ме въвличат в историята на българите, толкова повече чувството ми на гордост нараства, сподели председателят на УС на Асоциацията на Сухопътните войски в България генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, който е основният автор и организатор на издаването на поредицата.

С представените в книгата 24 пехотни полка завършваме поредицата на редовните полкове, които участват в четирите войни и остава и след Втората световна война, заяви Цветков. По думите му, имената им говорят достатъчно красноречиво за тях и за това каква роля са играли. 
Тези 36 полка, включително описаните в първата книга, стават гръбнак на земните (сухопътните) сили на Българската войска, заяви Цветков. Споменете което и да е от имената на тези полкове и в съзнанието ни изплуват чутовни спомени за мъжество, героизъм, вярност към Родината и имена на местности, свързани с българската бойна слава, сподели той. И обобщи: „Знаем, че във всяка история, във всяка война, има и добро и лошо. И в живота на всеки човек е така. Но сме длъжни да оставим тази история на поколенията, която да ги води напред в бъдещето, да им вдъхва сили и увереност”.

15-AVTORКирил Цветков: Замисляме издание за масовия читател

– Това, че от печат излезе вторият том на Алманаха на Сухопътните войски на България означава ли, че работата по многотомника вече ще напредва по-бързо?

– Никога не съм се съмнявал, че ще излезе и втори том. Ще излезе и трети, ще излезе и четвърти том. След като излезе първата книга, имаше известен застой, защото тогава започнахме да работим едновременно върху следващите книги от алманаха и историята на СВ, която беше планирана малко по-късно. Но пък се ускори дейността с историята и ни се объркаха плановете за издаването. Книгата е скъпа за масовия читател. Затова ще опитаме да изкараме книга с по-евтина хартия, книга, която да е в рамките на половината от цената на сегашната. А тази, която излезе от печат, да отиде за библиотеките, като представителна книга. Включително и в международните библиотеки, където хората да видят нашия алманах. А ако започне изучаването на военна история в поделенията на Българската армия, ще се опитаме с помощта на МО да изкараме като по-нормално качество книги за масовия читател и за военните формирования.

– Има ли разлика в подхода ви като сдържание спрямо първия том, запазвате ли този тип интерпретация, който е познат от първия том на алманаха?

– Ние работим по единен тертип. Фактически меморандумът ни е такъв, и има разбирателство с Националния военноисторически музей (НВИМ), който писа първата книга и е горе-долу по един и същи начин. Тъй като НВИМ нямаше историята, какво става с тези полкове след 9 септември 1944 г., в следвоенния период, във втория том има и историята на полковете до тяхното закриване. Докато в първия том те писаха само до участието във Втората световна война. А сега тук, във втория, е представена историята до закриването на полковете. Който когато е закрит – едни през 1919-а, някои през 1950-а, а други – през 1998 г.

– Може ли тази книга и целият алманах да послужат за основа за развитие на военнопатриотичното възпитание днес? 

– Да, тя за това е направена. Не само за БА, а и за българите въобще и за подрастващото поколение и училищата. Но нямаме възможност да я издадем в такива масови тиражи, в каквито са издавани подобни книги. Иначе, дори още първият том от алманаха като излезе, директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали каза, че тази книга трябва да стигне до всяко българско семейство. Чухте и министърът, който също каза, че трябва книгата трябва да отиде при всяко българско семейство. Обаче такива са ни възможностите. Ако някой реши, че наистина книгата трябва да отиде до всяко българско семейство, трябва да спонсорира издаването й. Тази книга е и в международните музеи – в Мадрид, Берлин, Лондон.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани