Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган блокира партньорски програми на НАТО

[post-views]
Ердоган блокира партньорски програми на НАТО

25-NATOТурция блокира програми за партньорство на НАТО с трети страни заради съпротивата на Австрия срещу присъединяване на Анкара към ЕС, отбеляза със съжаление източник от алианса, който призова Турция „да уреди бързо“ спора си с Виена, предаде АФП.
„Ние съжаляваме за сегашната ситуация и за отражението, което тя има върху всички наши програми за сътрудничество с партньори“, посочи отговорен представител на НАТО, пожелал анонимност. Източници във Виена и Брюксел потвърдиха пред АФП информация на германския в. „Велт“, според която Анкара блокира програми от инициативата на НАТО „Партньорство за мир”, за да протестира срещу съпротивата на Австрия за присъединяване на Турция към ЕС. Австрия не е член на НАТО, но участва в тези програми. „Ние разчитаме на нашия съюзник Турция и на нашия партньор Австрия за това те да уредят бързо двустранния си спор“, посочи източникът от НАТО. „Блокирането от Турция на програмите за партньорство на Австрия започна от няколко месеца“, обясни за АФП говорителят на австрийското министерство на отбраната Щефан Хирш. „Това няма отражение върху нашите мисии в Западните Балкани“, където Австрия участва в операции на НАТО за разполагане на военни, по-специално в Косово, добави Хирш. 
Отношенията между Анкара и Виена се влошиха след призиви на австрийски управляващи и политици, започнали миналата година, ЕС да замрази преговорите за членство на Турция. Посочените причини бяха непрекъснатите чистки, извършвани от администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу десетки хиляди военни, полицаи, служители, съдии, учители, университетски преподаватели и журналисти след неуспешния опит за преврат от средата на юли.
Нарастващото напрежение накара германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен да предупреди, че Анкара трябва да остане в Алианса независимо от конфликтите с редица европейски държави. 
Вече са налице първите резултати от блокадата. В новия курс на обучение във военната академия на НАТО в Рим не участва нито един войник от страните партньори. Швеция и Финландия, които са партньори в Алианса, предупредиха, че в дългосрочен план ерозирането на оперативната съвместимост възпрепятства способността им да участват в ученията и операциите на НАТО.

Най-ново

Единична публикация

Избрани