Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Джеймс Уеб” се издига на орбита догодина

[post-views]
„Джеймс Уеб” се издига на орбита догодина

26-ARIANAТелескопът е рекордьор в световната индустрия, защото цената му ще достигне 8,8 милиарда долара
Защо е необходимо създаването на такова колосално скъпо съоръжение? Отговорът е, че изучаването на обекти, отдалечени на милиарди километри от нашата планета е достатъчно сложно със земните телескопи, и дори с космическия „Хъбъл”, който се върти в околоземна орбита. Освен това светлината, която идва от дълбините на Вселената по пътя си се изкривява, променя се и може да премине в невидимия спектър. Освен това по-слабо светещите обекти във Вселената могат „да се загубят”  с+ред обектите с далече по-мощно светлинно излъчване. Също като джобно фенерче сред мощни прожектори. Откриването на екзопланети, намиращи се извън пределите на Слънчевата система също е проблем, защото те не излъчват собствена светлина 
а отразяват. В най-добрия случай ако планетата се състои от лед тя отразява 60-70 на сто от попадналата върху нея светлина. Освен това другите планети трудно се откриват по топлинното излъчване, защото обикновено температурата им не превишава 0 градуса по Целзий, а много често тя достига и до минус 100. Затова приборите, с които ги търсим трябва да притежават огромна чувствителност, имайки предвид, че 
средната температура на Земята е 8° 
Проникването в дълбините на космоса е най-лесният начин да проучим историята на Вселената. Звезди, които се намират на 10 светлинни години от Земята ние ги виждаме такива, каквито са били когато светлинният лъч е напускал повърхността им. Колкото по-далече виждаме във Вселената толкова повече можем да видим от древната й история, чак до първите години след Големия взрив, отдалечен от нас на 
13, 18 милиарда светлинни години   
Телескопът „Джеймс Уеб” носи името на втория шеф в историята на НАСА, който е ръководил осъществяването на първите американски полети до Луната. Приборите на телескопа са създадени да проникват в най-големите дълбочини на инфрачервения спектър, които са невидими и в част от видимите. Това ще му позволи той да вижда не само през облаци от прах и други препятствия, но и да регистрира много студени планети. В границите на Слънчевата система телескопът ще може да открива тела с температура до минус 170° C  а в радиус от 15 светлинни години звезди и планети с температурата на Земята или Марс. Това означава, че „Джеймс Уеб” ще може да открива не само звезди, но и техните потенциални спътници. Телескопът притежава огромна разделителна способност и може да вижда с 800 милиона години по-дълбоко във Вселената от телескопа „Хъбъл”, който е досегашният рекордьор. „Джеймс Уеб” може да види Вселената само 100 милиона години след Големия взрив.  

26-KOSMOSОсновните елементи

Безспорно телескопът притежава невиждани до днес способности. Най-голямата част на апарата е слънчевият щит. Този щит  притежава изключителни топлоизолационни качества, защото е направен от най-добрите материали в света. Защо му е такава топлинна защита на телескопа? За да може той „да вижда” обекти с температура под минус 100 градуса, матрицата на телескопа трябва да се охлажда до минус 220. В противен случай инфрачервеното излъчване на собствените му детайли може да го ослепи. 
Огледалото на телескопа прилича на пчелна пита. Отделните панели са изработени от берилий и са покрити с чисто злато. Всеки панел от огледалото се движи самостоятелно, но всички те създават единната огледална повърхност, която може да се насочва в различни посоки. Възможностите на огледалото и на камерата му са такива, че позволяват на „Джеймс Уеб” да прави снимки за минути, докато на предшествениците му бяха необходими часове.

Параметрите на телескопа


26-OGLEDALOТъй като мисията на телескопа „Джеймс Уеб” е изключително сложна, затова е сложно и оборудването му. Сложна е и защитата му, тъй като той ще обикаля около Слънцето, не около Земята. Апаратът има и маневрени двигатели, с които веднъж годишно ще си коригира орбитата. 
Този уникален телескоп тежи 6,5 тона, заедно с горивото. „Хъбъл” тежи почти два пъти повече. 
Линейните му измерения са 20 на 7 метра, почти колкото игрище за тенис. Огледалото му е 6,5 метра и площта му е 25 квадратни метра, което е рекорд за космическите телескопи. Орбитата на телескопа е такава, че той ще се приближава и отдалечава от Земята. Най-близкото разстояние, на което ще се приближава е 374 000 километра, най-далечното – 1,5 милиона километра. Независимо от голямата отдалеченост на телескопа от Земята връзката с него ще бъде перфектна. Телескопът ще предава научните данни на Земята със скорост 28 мегабайта в секунда. Например половинчасов филм ще се получи на Земята за 10 минути, а отделните снимки – за много по-малко. 
През 2018 г. ракетата „Ариана-5” ще изведе телескопа в орбита. За разлика от „Хъбъл” при него ремонти на орбита няма да бъдат възможни. Затова създателите му го сглобяват много бавно и внимателно, като всеки детайл и всяка отделна система на апарата минава през много сложни и отговорни изпитания. 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани