Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Tереза Mей постигна целта си – стартира процедурата по Брекзит на 29 март

[post-views]
Ограничаване на щетите – ЕС и Великобритания се готвят за Брекзит без сделка

BREXIT

Британският министър-председател Тереза Мей спази ангажимента си да активира член 50 от Лисабонския договор за излзизане на Великобритания от Европейския съюз до края на месец март 2017 г.. Тя ще стартира процедурата по Брекзит след седмица – на 29 март, обявиха от „Даунинг стрийт” 10.
Премиерът Тереза Мей официално ще заяви пред Брюксел желанието на Великобритания да напусне общността. С писмо до Европейския съвет тя ще призове формалните разговори за „развода” да започнат възможно най-скоро.
Активирането на чл.50 от Лисабонския договор е начало на 2-годишен период, в който Лондон и Брюксел трябва да уточнят конкретните условия на бъдещите си отношения. В края на преговорите Брекзит-ът ще бъде факт.
Постоянният представител на Великобритания в Европейския съюз Тим Бароу вече уведоми председателя на Съвета Доналд Туск за датата, на която процедурата ще стартира.
Помолен да коментира действията на Лондон, говорителят на Европейската комисия заяви, че Съюзът е готов да започне преговорите.

Маргаритис Схинас – говорител на Европейската комисия:

„Да, бяхме уведомени предварително, готови сме да започнем преговорите. Очакваме и писмото – вече знаем, че ще пристигне на 29-ти март. И да, от наша страна всичко е готово.”

Министърът за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че страната е на прага на най-важните преговори за поколения британци, а крайната цел е постигането на споразумение, което удовлетворява цяла Европа.
Веднага след активирането на чл. 50 след седмица, Тереза Мей отново ще се изправи пред Камарата на общините, за да очертае приоритетите на страната в преговорния процес.

Най-ново

Единична публикация

Избрани