Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Терористична заплаха от страна на ИДИЛ наложи забрана за пренос на електронни устройства

[post-views]
Терористична заплаха от страна на ИДИЛ наложи забрана за пренос на електронни устройства

zabranaЗабраната за пренос на електронни устройства, въведена от САЩ и Великобритания, е наложена по предложение на службите за сигурност. Причината е висока опасност от терористичен акт от страна на ИДИЛ, коментират американски и британски медии.
Според американското разузнаване, т.нар. Ислямска държава разработва методи за пренасяне на експлозиви, скрити в електронни устройства, на борда на граждански полети. Информацията беше приета като „обоснована и достоверна”. Властите оцениха заплахата като висока и предприеха необходимите мерки за противодействие.
Вашингтон и Лондон въведоха забрана големи електронни устройства да бъдат пренасяни на борда на самолети на 9 авиокомпании, пристигащи от 10 летища в 8 предимно мюсюлмански държави. В обсега на ограничението не попадат мобилни телефони и медицински устройства.
Гарантирането на националната и международната сигурност е приоритет за американските власти в навечерието на двудневната среща на министри и висши държавници на 68-те страни от Коалицията срещу ИДИЛ. За пръв път от декември 2014 г. групата се събира в пълен състав във Вашингтон, за да обсъди надвисналата терористична заплаха.

Най-ново

Единична публикация

Избрани