Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Появиха се първите подробности около самоличността на нападателя в Лондон

[post-views]
Появиха се първите подробности около самоличността на нападателя в Лондон

Британската полиция идентифицира нападателят от Лондон, като 50 годишният британец Халид Масуд. За него се знае още, че е бил под наблюдението на разузнавателните служби. Това са първите подробности около самоличността на извършителя. Ден след кървавото нападение властите идентифицираха и още две жертви на атаката. За сега няма информация за пострадали български граждани.
Нападателят е бил „вълк единак”, според властите. През деня сайта Амак, който един от информационните бюлетини на джихадисткото движение ИДИЛ съобщи, че мъжът е бил войник на организацията. Информацията не може да бъде потвърдена от независим източник. Малко след атаката полицията в Лондон задържа осем  души при проверка на няколко адреса в района на столицата и Бирмингам.

Марк Роули – началник отдел борба с тероризма към полицията

„Разследването, което се провежда в района на Лондон, Бирмигам и други части на страната продължава. На този етап вярваме, че нападателят е действал сам и е бил вдъхновен от международния тероризъм. За сега нямаме информация за нова пряка опасност за обществеността.“

Броят на загиналите продължава да се променя. Според последните данни жертвите на нападение са четири в това, число и нападателят. Ранените са над 40, като сред тях има хора от 11 различни националности. През деня беше идентифицирана и първата цивилна жертва –учителката Айша Фрейд. Малко по-късно стана ясно, че вторият убит е американският турист Кърт Кочрън. Трета жертва на атаката е 40 годишния полицай Кейт Палмър, който беше убит с кухненски нож.
Десетки полицаи и обикновените хора се събраха пред сградата на Скотлад ярд, за да почетат паметта на убития Палмър с минута мълчание. Залата на британския парламент, който поднови работата си през деня, също затихна преди началото на заседанията. В първото си обръщение към законодателите британският премиер Тереза Мей определи атаката, като нападение срещу свободните хора и че британците никога няма да коленичат пред лицето на тероризма:

TEREZA MEI„Отвъд тези стени, може да се видят едни и същи сцени в всички градовете из страната. Животът на милиони хора продължава по старому. Улиците са препълнени, работят офисите, кафенетата се пръскат по шефовете. Докато говоря, милиона хора се качват на влака или самолета, за да дойдат и да видят Лондон и лично да се  уверят, че това е най-великият град на земята. Именно с тази нормалност, даваме най-добрия отговор на тероризма.”

Нападение от сряда в Лондон е най-смъртоносната терористична атаката в британската столица от 2005г, като при серия от терористични атентати срещу транспортната мрежа бяха убити 52 души.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани