Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

По заповед на щуката

[post-views]
По заповед на щуката

30 - щукаЩуката (Esox lucius) е едра хищна риба, официалният рекорд е 25 кг и е поставен в езеро Греферн, Германия. Въпреки че е атрактивен и популярен хищник, обект на целогодишен риболов у нас, и й се носи славата на вечно гладна, в действителност уловът й, особено в последните години, е труден дори във водоеми, за които се знае, че са с добри запаси.

Така че щуката е капризна риба и е добре да се съобразяваме с нейните „заповеди”, както гласи руската народна приказка. Хищникът показва твърде различно отношение към начина на подаване на примамката. Има водоеми, където по-ефективен е риболовът на плувка, другаде пък дънната въдица дава по-големи шансове. Изкуствените примамки са ефективни предимно във водоеми, където рибарското присъствие е ограничено и рибата не е наплашена.

Това са предимно реките, понеже разнообразието на речното течение, дънният и брегови релеф осигуряват достатъчно възможности за укритие и избягване на досадното за рибите човешко присъствие. В затворените водоеми, особено пък в по-маловодните плитки езера, блата и стари речни корита, хищникът е изключително предпазлив и рядко се увлича по ефектната игра на разнообразните изкуствени примамки. Те просто се превръщат в подозрителна лесна плячка и рибата не смее да ги атакува, дори ако минават в непосредствена близост.

Плаващата въдица дава по-големи шансове на хищника да забележи стръвта и по тази причина този метод е по-популярен. Но не винаги е по-ефективен. Независимо от стационарната позиция на дънната въдица, можем да осигурим известно поле за движение на заложената рибка по основното влакно. Чрез монтиране на подходящ вирбел с карабинка и ограничители, лесно ще отдалечим стръвта от дъното и тогава тя става незащитена. Дънната въдица пък дава възможност да се лови на територии, които се оказват недостъпни при работа с плувка.

Ако рибата е привикнала към дънен риболов, който е бил ефикасен в определен период, подадената плаваща въдица може да се окаже печеливш ход. Трябва да имаме предвид създаването на условен рефлекс у рибите, които често приемат еднотипното предлагане на рибката като евентуална опасност и интересът им прогресивно намалява. Ако в един и същ участък сме имали поредица от успехи за дълъг период, неминуемо ще забележим спад в изявите й след време. Промяна на тактиката на риболов може приятно да ни изненада, дори новият подход да не е популярен за водоема.

Панирана щука

Продукти за 2 порции: 
360 г риба 
40 г топено масло 
2 лъжици супена галета 
1 лъжица брашно 
1 яйце 
200 г картофи 
120 г кисели краставички 
сол 

Почистената и обезкостена щука (само филета) се посолява един час преди панирането, защото рибата мъчно се осолява. В отделни съдове се приготвят брашно, яйцe и галета. Рибата се панира най-напред в брашно, после в яйце, галета и пак в яйце. Пържи се в гореща мазнина. Поднася се топла с пържени картофи и кисели краставички.
 

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани