Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

64 войници положиха клетва в 110-и логистичен полк

[post-views]
64 войници положиха клетва в 110-и логистичен полк

4-110-logis-polkВ живота на всеки човек има значими и вълнуващи събития, които оставят дълбоки и трайни следи в неговото съзнание и памет. Споменът за военната клетва и мигът, в който се целува бойното знаме и със затаен дъх се произнасят свещените думи „Заклех се!”, остават незабравими. Полагането на военна клетва е стара и свята воинска традиция, символизираща преданост, дълг и чест, мъжество и героизъм…
Думите са от приветствието на командира на 110-и логистичен полк полковник Радослав Янев, казани по време на клетвата на новоприетите във формированието 64 войници. В други случаи такива слова могат да се приемат и като високопарни, но на това вълнуващо тържество те звучаха искрено и точно на мястото си. Слушаха ги воините в строя и техните роднини и близки. 
Обстановката навя познати спомени в по-възрастните мъже за отминали години, когато са носили войнишката униформа. А слънцето се прокрадваше през облаците и правеше миговете още по-бляскави…
Днес е тържествен ден, празничен за целия полк. Той е ден, особен за всички нас и вас – назначените войници. Защото полагането на военна клетва е свещен завет. Вричайки се във вярност на Родината и на българския народ, изпълнявайки безпрекословно заповедите на своите командири и началници, вие  ще бъдете  достойни граждани на тази страна, ще бъдете блестящи воини, продължи словото си полковник Янев. Преди месец в полка бяха проведени изпити на цивилни лица за назначаване на кадрови войници. Одобрени бяха 78 души. Някои от тях вече бяха давали клетва като наборни или кадрови войници. Но на тържествена церемония 64 дадоха обет за вярна служба към Родината. 
4-kletvaПолковник Янев изрази увереността си, че командирите от всички степени в логистичното формирование добре разбират отговорността, която поемат, и няма да пожалят сили и време за подготовка на новопостъпилите, за да станат способни и подготвени кадри. Той поздрави роднините и близките на положилите клетва за това, че техните синове и дъщери са избрали нелекия път на воинската служба. 
Бъдете верни на думите, защото клетвените слова ще трябва да се превърнат в дела. Очакват ви предизвикателствата на военната служба, очаква ви  тръпката от успеха и възможните разочарования от трудните страни на войсковия живот. Очакват ви неспокойни дни и нощи, наситени с динамика и тежки изпитания, обърна се към 64-те нови войници командирът на полка. 
Поздрави към заклелите се бранители на Родината поднесе и бригаден генерал Валери Цолов – началник на щаба на Сухопътните войски. От днес, заяви той, воинската клетва се явява основен закон за вас в живота. В нея са отразени изискванията на българския народ и на обществото ни към въоръжените сили на страната. Опирайки се на всичко положително, наследено от семейството, училището и жизнения път, който имате до този момент, решението ви да свържете живота си с Българската армия ще допринесе изключително много за формирането ви като личности, за формиране и на вашите характери. 
Изпълнени с вълнение, можем да кажем пред близки и приятели, пред командирите си и пред цяла България, че в този ден ние 
поехме свещен обет който никога и по никакъв повод няма да нарушим до края на живота си, отговори на приветствията от името на положилите военна клетва редник Иван Димитров. След командата „За почест!” всички в строя запяха националния химн, под звуците на Представителният духов оркестър на СВ с диригент майор Анатоли Димитров. Водосвет за здраве отслужи отец Милен – подполковник от запаса.
Споделено в паметния ден   

4-dimitrovРедник Иван Димитров: Завършил съм Професионалната гимназия по транспорт „Гоце Делчев” в Пловдив – специалност „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт”. За приема за войници научих от познати и от интернет. За мен е чест да служа в Българската армия и се радвам, че съм приет. В полка ще бъда стругаро-фрезист.

4-arabadjieva
Редник Пепа Арабаджиева: Средното си образование завърших в Професионалната гимназия по хранителни технологии, а висшето ми по индустриален мениджмънт– в Университета по хранителни технологии в Пловдив. За конкурса разбрах от сайт в интернет, проверих, интересувах се… Кандидатствах в полка, имаше по-голяма бройка и ме приеха. Ще бъда шофьор за подвоз на твърди материали.

4-ivanova
Редник Мария Иванова: Лаборантка съм по технологичен и микробиологичен контрол от обучението си в Професионалната гимназия по хранителни технологии. Научих за приема от интернет и нямах трудности в изпитите – километър бягане, совалка 10х10 метра, коремни преси и лицеви опори. Ще служа като шофьор в 110-и логистичен полк. Предстои ми първи модул в Плевен.

4--minchev
Редник Иван Минчев: Завърших спортното училище „Васил Левски” в Пловдив, специалност – лека атлетика. Нямах никакви проблеми на приемните изпити. От малък ми е мечта да бъда в армията. Нямам близки и познати военнослужещи, но съм слушал и чел за войнишката служба. Изпитвам вълнение от клетвата и вероятно това ми личи. Ще бъда техник по ремонта на колесна техника.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани